nlc.hu
Életmód
Kiderült, hogy valóban káros-e az ujjropogtatás

Valóban káros az ujjropogtatás? Egy orvos elmondta, hogy mi az igazság

Egy tiktokozó doki eloszlatja a tévhiteket a világ egyik legmegosztóbb szokásával kapcsolatban.
ujjropogtatás

Az ujjropogtatás egy olyan dolog, amitől majdnem mindenkinek feláll a hátán a szőr: az emberek felének azért, mert annyira jól esik, a többieknek pedig azért, mert még a dolog gondolatától is rosszul vannak.

A közvélekedés szerint a gyakori ujjropogtatás ízületi gyulladáshoz vezethet, ez azonban nem így van – derül ki egy a TikTok felületére posztoló orvos videójából.

Dr. Farhan (@madmedicine) egy belgyógyász, aki gyakran reagál a közösségi oldalra feltöltött egészségügyi tematikájú tartalmakra. Az orvos egy bolti eladó ízület ropogtatós posztjára válaszolt egy rövid videóval, amiben elmagyarázta, hogy mi is történik ujjropogtatás – vagy bármilyen más izület ropogtatása – közben.

A doki szerint ilyenkor igazából csak a levegőt préseljük ki az ízületi résen belül található az ízületi folyadékból. Ez utóbbi védi és táplálja a porcot, valamint azért felelős, hogy a mozgás olajozottan menjen. Ízületi gyulladás esetén ez a folyadék felszaporodhat és duzzanatot okozhat, de ha ez meg is történik valakinél, az nem az ujjropogtatás eredménye lesz.

Dr. Farhan megemlíti egy amerikai orvos, Dr. Donald Unger “kísérletét” is, aki 50 éven keresztül minden áldott nap megropogtatta az ujjait a bal kezén, a jobbon pedig sosem. Dr. Unger 2004-ben közölt egy tanulmányt erről, amiben kifejtette, hogy a vizsgálatai szerint semmi különbség nincs a két keze között ötven évnyi ujjropogtatás után. Az orvos az eredményekért megkapta az Ignobel-díjat, ami az igazi elismerés paródiája.

Ettől függetlenül az ujjropogtatás nem fog ártani, már amennyiben elég óvatosak vagyunk – a Harvard Medicine ugyanis beszámolt néhány esetről, amikor valaki véletlenül  túl erősen csinálta és kificamította a saját ujját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top