nlc.hu
Életmód

Vödörrel rohantak a rendőrök a menyecske után

Vödörrel rohantak a rendőrök a hollókői menyecske után – fotók

A rend őrei is kivették a részüket a húsvéti népszokásból.
Locsolkodás Hollókőn 2023. április 10-én

Aranyos fotókat posztolt a rendőrség a Facebook oldalára: a képeken látható, ahogy a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság két munkatársa, Veres Norbert zászlós és Nagy Zoltán törzsőrmester Hollókőn részt vett a lányok locsolásában.

A hatóság szerint a rendőrök körözött személy helyett ezúttal egy csinos, locsolni való menyecskét kerestek, akit a kép tanúsága szerint meg is találtak. „Aki aggódna a hölgy egészségéért, annak eláruljuk: bár a képeken úgy tűnik, mintha csurom víz lenne, a valóságban alig érte néhány csepp” – írták a bejegyzéshez. A népszokást egyébként minden évben felelevenítik a hagyományőrzők a hollókői húsvéti fesztiválon.

Bár a locsolkodás manapság korántsem olyan divatos, mint anno, a hagyományt falvakban és vidéki városokban még őrzik – Budapesten sajnos ritkán látni népviseletbe bújt fiúkat, amint a lányos házakhoz mennek.

A locsolkodás abból a régi korból ered, amikor az emberek a vízhez két fontos fogalmat csatoltak: megtisztítás és megújulás. Ez a hit a mai napig él, de ez nem az egyházi vonal: az egyházi magyarázat szerint a hagyomány részben a keresztelésre utal, másrészt pedig arra a legendára, ami szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták a zsidók elhallgattatni, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top