nlc.hu
Életmód

Íratlan szabályok Magyarországon

„Ha buszozol, ne tedd a táskádat a szabad ülésre” – magyarok írták le, miket kellene betartaniuk az embereknek

A magyar redditezők szerint a következő íratlan szabályokat mindenkinek be kéne tartania: sőt, egyenesen törvénybe kéne vezetni őket.

A mindennapjainkat meghatározzák az íratlan szabályok: ne egyél nyitott szájjal, add át a helyed a buszon, moziban ne kapd elő a telefonod, pláne ne kezdje el beszélni rajta. És még sorolhatnánk. Éppen ezeknek a hallgatólagos megegyezéseknek a végtelen száma ihlette meg az _Ulfhednar_ felhasználónevű magyar redditezőt, aki a közösségi oldalon a következő kérdést tette fel:

„Mik azok a magyar társadalomban fellelhető íratlan szabályok, amiket írásba foglalnál?”

A sort ő maga kezdte el, mégpedig azzal, hogy tömegközlekedésen ne álljunk meg az ajtóban, mozgólépcsőn pedig mindenki jobbra rendeződjön, hogy a baloldalon lehessen haladni. Spoiler: a közösségi közlekedés még sokszor vissza fog köszönni a kőbe vésendő szabályok között. De hogy miket válaszoltak még a Reddit felhasználói? Mutatjuk! (Azt azért hozzátesszük, hogy némelyik egészen átgondolatlan vagy kirekesztő.)

„Én a jobbra tartást nem csak autóval és mozgólépcsőn írnám elő, hanem kb. mindenhol, ahol gyalogos közlekedés van. Járdák, bevásárlóközpontok, boltok stb. Lehet, én látom rosszul, de szerintem sokkal egyszerűbbek lennének a hétköznapok, ha nem kéne mindenhol mindenkit kerülgetni…”

„Ha folyik a gyereked orra, töröld meg.”

„Az önkiszolgáló kasszához ne menj 2 kosárnyi szajréval, főleg akkor ne, ha minden terméket huszadjára tudsz csak lecsippantani.”

„Nyugdíjasok meg kisgyerekes anyák – akik hétköznap is ráérnek – keddtől péntekig járjanak piacra, ne hétvégén, amikor azok mennek, akik egész héten dolgoznak.”

„Ne vigyél be kutyát zárt helyre, ahol semmi keresnivalója. Oké, hogy te Buksival alszol, meg nyalja az arcod, de nekem ne kelljen az étteremben az ázott kutyaszagot szagolni, miközben ennék.”

„Ha beteg vagy, ne gyere be dolgozni. De ha mégis, akkor minimum vegyél fel maszkot.”

„Koncertet ne videózd már egész végig, köszi.”

Koncertet filmező telefonok

Fotó: Lindrik/Getty Images

„Ne hagyj 2 kortyot az üveg alján, 2 db szalámit a csomagban, 2 késnyi vajat a dobozban, mert semmire sem elég.”

„Piszoárnál ki KELL hagyni azt az egy helyet.”

„Húzd ki legalább az egyik füledből a fülhallgatót, ha ismerőssel találkozol, legalább egy köszönés és egy szóváltás erejéig.”

„A fülhallgatós dolgot kiegészíteném a napszemüveggel. Rohadt idegesítő, mikor beszélsz valakivel és nem veszi le a napszemüveget, mintha egy sötét alagútba beszélnék.”

„Buszra szállva senki ne tolakodjon, ne lökdösődjön, ne tömörüljön oda, mintha az élete múlna rajta.”

„Told vissza a bevásárlókocsit a helyére.”

„A villamoson bentebb is lehet lépni, nem kellene mindenkinek az ajtóban zsúfolódnia. Illetve az sem szégyen, ha telepakolt túrazsákodat leveszed a hátadról és fogod a kezedben, könnyebben elférnének egymás mellett az emberek.”

„Ha kilépsz a buszból, ne cövekelj le azonnal és lassan gondolkodj, hogy merre indulj el vajon, mert még 6-an állnak mögötted, akik le szeretnének szállni, és az ajtóban állsz épp.”

„Egy találkán nem nyomkodd folyamatosan a telefonod.”

„Nagyon jó lenne, ha sorban állásnál sikerülne tartani egy minimális távolságot. Nem kell rám tolni a bevásárlókocsit, illetve közvetlenül a fülembe lihegni.”

„Futópályán ne korzózz a barátaiddal, ne sétáltass kutyát, gyereket, és ne fuss az áramlattal szemben.”

„Ha buszon, villamoson utazol, ne tárold a táskádat a szabad ülésen, miközben tucatnyi ember áll. Vagy az a táska túlságosan fáradt?”

Hiányolsz valamit? Írd meg kommentben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top