nlc.hu
Életmód
Köröm alga: avagy a zöld köröm szindróma

Köröm alga: avagy a zöld köröm szindróma

Ha valaki tudna mesélni a köröm algáról, a körmös szakemberek egészen biztosan. A zöld köröm szindróma sajnos gyakori jelenség, viszont jól kezelhető.

Az orvosi szakirodalom alapján a zöld köröm szindróma (ami helytelenül köröm alga néven került be a köztudatba) egy körömágygyulladásos fertőzés, ami általában azoknál üti fel a fejét, akik kezei gyakran érintkezik vízzel, azt ugyanis leggyakrabban a Pseudomonas aeruginosa baktérium okozza, amely nedves körülmények között fordul elő – például szivacsokban, talajban, uszodában.

A nagylábujjon megjelenő zöld aga

A köztudatba a zöld köröm szindróma helytelenül köröm alga néven került be (Fotó: Getty Images)

A fertőzést követően több Pseudomonas alfaj is megjelenhet, de a szakemerek gyakran azonosítják a candidát és a penészgombákat is. Az éttermi mosogatók, a fodrászok, az egészségügyi dolgozók, a gazdálkodók körében gyakrabban jelentkezik ez a probléma, de a Pseudomonas aeruginosa baktérium az elégtelen higiénia miatt a körmösnél is „beszerezhető”. Elég, ha a vendég fellevegősödött manikűrje alá bejut a baktérium, máris megtelepszik. A baktérium fényt nem, csak nedves, 35-40 fokos környezetet igényel a szaporodáshoz. 

Bár a köröm anatómia alapján a körömágyat, vagyis a köröm és a bőr találkozását egy gát védi, annak sérülése, elhanyagolása, rágása, a túl hosszúra növesztett lehetővé teszi a baktériumok megtelepedését, ami aztán a többi körömre is át tud vándorolni, sőt súlyos szövődményekkel is járhat. Például kontaktlencse felhelyezésekor a szembe kerülve vakságot is okozhat. 

A zöld köröm szindróma leggyakoribb tünete a fertőzött köröm elszíneződése, ami a Pyoverdin és Pyocyanin zöld pigmenteket kiválasztó baktériumok miatt zöld színezetet kap. Sokan a köröm érzékenységéről, bőrpírről és duzzadásról is beszámolnak.

A köröm alga gyógyítása

A köröm alga kezelésének sikere a fertőzés súlyosságától függ ugyan, szakember bevonásával orvosolható. Olykor elég, ha a körmöt orvosi alkoholban áztatják és rendszeresen visszavágják, hogy így kiszárítsák a területet, és a baktériumok megtelepedését. Sok esetben helyi antibiotikumot (például ezüst-szulfadiazin, gentamicint), orális antibiotikumot, vagy antiszeptikus krémeket írnak fel. Súlyos esetekben a fertőzött köröm sebészeti eltávolítására lehet szükség. Vannak, akik köröm alga esetén a házi gyógymódokra, például az ecetes áztatásra bízzák magukat.

A zöld köröm szindróma megelőzése

Aki munkájából kifolyólag különösen veszélyeztetett, használjon rendszeresen gumikesztyűt, gumicsizmát, és védje kezeit víztaszító krémekkel. A tünet észlelése esetén azonnal forduljunk szakorvoshoz!

Forrás: Wikipedia Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top