nlc.hu
Életmód

Miért töredezik a körmöm

Miért töredezik a körmöm? Íme a leggyakoribb okok!

A körmök töredezését különféle hiányállapotok, de vegyszerek használata vagy akár gombás fertőzés is okozhatja...

Hiányállapotok

A töredezett köröm leggyakrabban annak a jele, hogy a testedben különféle hiányállapotok állnak fenn. Ezen belül is legnagyobb eséllyel vashiány, mely vérszegénységhez, ezen keresztül pedig súlyos szervi problémákhoz is vezethet. A másik igen gyakori ok a biotinhiány, ilyenkor a körmök töredezéséhez a hajhullás, a szem, az orr és a száj környékén jelentkező vöröses kiütések, illetve kötőhártya-gyulladás is társulhat. A hiányzó tápanyagokat megfelelő étrenddel, illetve táplálékkiegészítőkkel célszerű pótolnod, és bizony nem csak a körmeid szépségének érdekében. 

Körömgomba

A körmök töredezése a körömgomba tünete is lehet. Ha elszíneződéseket, foltosodást is tapasztalsz, esetleg a körmöd felpuhul, elválik a körömágytól vagy alatta masszaszerű anyag halmozódik fel, szinte biztos lehetsz benne, hogy gombás fertőzéssel állsz szemben. Ez sajnos magától nem múlik el és a házi praktikák, illetve a drogériákban, patikákban recept nélkül kapható szerek sem feltétlenül segítenek rajta. Éppen ezért a legjobban azt teszed, ha rögtön felkeresel egy bőrgyógyászt, ugyanis a körömgombától annál könnyebb megszabadulni, minél korábbi stádiumban kezdődik meg a kezelése.

Törött köröm

Miért törik a körmöm? (Illusztráció: Getty Images)

Körömlakk, műkörmök

A körömlakkok állandó használata, a műkörmök viselése, illetve az ezek eltávolításához használatos vegyszerek szárítják, vékonyítják, gyengítik a körmöket. Lehetőleg ne viselj folyamatosan lakkot és/vagy műkörmöket, legalább néhány napra, de még jobb, ha egy-két hétre is rendszeresen hagyod pihenni a körmeidet, anélkül, hogy bármi is rájuk lenne kenve vagy ragasztva. Mindemellett kerüld a toluolt és formaldehidet tartalmazó körmös termékeket, ugyanis ezek a leginkább károsak.

Gyakori vízzel való érintkezés

Ha sűrűn mosol kezet, sokat mosogatsz vagy bármilyen egyéb okból gyakran éri víz a körmeidet, az gyengítheti azokat. A gyakori kézmosás mostanság különösképp szükséges és fontos. Mosogatáshoz, vizes munkákhoz viszont célszerű gumikesztyűt húznod, hogy megóvd a körmeid épségét. 

Öregedés

Az évek múlásával a körmök általában elvékonyodnak, ezáltal hajlamosabbá válnak a töredezésre. Mindez leginkább a 60 feletti nőknél jellemző, de érintheti a náluk fiatalabbakat és a férfiakat is.

Tudj meg többet a testedről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top