nlc.hu
Életmód

Így kell ecettel helyesen mosni

Így kell ecettel helyesen mosógépben mosni!

Bár az ecet univerzális háztartási csodaszer hírében áll, a ruhák és a mosógép védelmében nem árt tudni, hogyan kell azzal helyesen mosni.

A környezet védelme, illetve a magas árak miatt egyre többen döntenek úgy, hogy megismerkednek a mosószerek lehetséges alternatíváival, amelyek között az egyik dobogós helyen az ecet áll. Aki azt hinné, hogy az ecetet elég a mosószeradagolóba helyezni, téved, az ecettel való mosás némi körültekintést azért igényel.

Édesanya és kislánya együtt szedi ki a frissen mosott ruhát a mosógépből

Fontos: ecetet fehérítővel együtt soha ne használjunk! (Fotó: Getty Images)

Az ecet előnyei

A ruhaneműben használt ecetnek számos felhasználási területe van, ideértve a foltok eltávolítását, a szagok megszüntetését, valamint a penész eltávolítását. Az ecet a kereskedelemben kapható öblítőszerek alternatívájaként is használható, igaz, nem rendszeresen. 

  • Folteltávolítás: Folteltávolítóként az ecet hatékonyan küzd meg az alacsony pH-jú foltokkal, úgy mint a kávé, a tea, a gyümölcslé, a bor és a sör. A foltos szennyest áztassuk be 30 percre vagy egy éjszakára ecetes vízbe, amihez adjunk egy evőkanál folyékony mosószert is.
  • Penészeltávolítás: A desztillált ecet kimondottan a penész ellen hatékony.
  • Szageltávolítás: Az ecet kiválóan eltávolítja azokat a terméklerakódásokat is, amelyek mintegy „megfogják” a szagokat okozó baktériumokat, amiktől a frissen mosott ruhák nem lesznek soha illatosak.
  • Öblítő: Bár az ecet természetes textilpuhító tulajdonságokkal is rendelkezik, bizonyos szöveteknél nem szabad alkalmazni, rendszeres használata pedig a mosógépet is kikezdheti. Az ecettel való mosás kapcsán azzal is érdemes tisztában lenni, hogy mely mosótermékekkel nem szabad kombinálni.

Ne használjunk mosáshoz ecetet, ha…

Az ecet használata az egészségünk, a szövetek és a mosógép megóvása érdekében körültekintést igény. Ne használjuk az ecetet…

… ha klóros fehérítőt is használunk: Az ecet és a klór összekeverése kémiai reakciót vált ki, amely veszélyes gőzöket eredményez. Ezek rendkívül károsak, sőt akár végzetesek is lehetnek.

… rendszeresen: Fotos, hogy az ecet ne legyen a mindennapi mosási rutin része, az ecetben található sav ugyanis károsíthatja a mosógép tömítéseit, a tömlőt, ami hosszú távon szivárgáshoz vezet. Ez különösen fontos az elöltöltős mosógépeknél, amiken vastag gumitömítés védi az ajtót.

… ha elasztikus ruhaneműt mosunk: Jó elkerülni az ecet használatát akkor is, ha gumírozott ruhaneműt mosunk, savassága ugyanis megtámadja a gumit, amitől hosszú távon a termék elveszíti rugalmasságát.

Forrás: Better Homes & Gardens Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top