nlc.hu
Otthon

Ne keverd a szódabikarbónát az ecettel!

Inkább ne keverd a szódabikarbónát az ecettel takarításhoz!

Elterjedt házi tisztítószer az ecettel kevert szódabikarbóna, ám a kémikus arra figyelmeztet, hogy inkább ne keverjük a kettőt.

Vannak olyan tisztítószerek, amiket nem arra teremtettek, hogy keverjük őket. Például azt valószínűleg tudod, hogy sosem szabad összeönteni a hipót bármi mással, mert csak rossz vége lehet, olyan kémiai reakciók indulhatnak el, amiktől leég a hajad. De Dr. Amanda Morris, a Virginiai Műszaki Egyetem kémia tanszékének vezetője szerint az olyan kevésbé veszélyes dolgok összekeverésétől is tartózkodni kellene, mint a szódabikarbóna és ecet, mert bár nem okoz olyan komoly sérüléseket az összeöntésük, mint a hipós keverékek, de azt sem várhatjuk tőlük, hogy jól fognak együtt takarítani.

Mi történik, ha összekeverd az ecetet és szódabikarbónát?

Az ecet és a szódabikarbóna tulajdonképpen kioltja egymást, amikor összeöntjük őket, így nem lesz fokozott tisztító hatása az elegynek – állítja Dr. Morris. A probléma abban rejlik, hogy a szódabikarbóna lúgos, míg az ecet savas kémhatású anyag, így aztán összeöntve leginkább semlegesítik egymást – konyhanyelven megfogalmazva ez történik, és ezért felesleges is azzal bíbelődni, hogy ezt a kettőt keverjük a takarításhoz.

Ne keverd az ecetet és szódabikarbónát

Takarításhoz inkább ne keverd a szódabikarbónát és az ecetet (Kép: Getty Images)

Való igaz, hogy pezsegni fog a keverék – emiatt a pezsgés miatt terjedt el, hogy ez a két anyag együtt milyen jó tisztitószer – de ez csak azért van, mert a két anyag kémiai reakcióba lép egymással, közben pedig víz, szén-dioxid és nátrium-acetát (az ecetsav nátriummal alkotott sója, ízfokozóként használják, nem takarításhoz) keletkezik, ezek közül pedig a szén-dioxid okoz pezsgést. Ám ez a pezsgés nem bír tisztító erővel, pont annyit ér, mintha sima vizes szivaccsal törölnéd át a mosdót.

Uborkával az öko-takarításért!

Használd az uborka erejét a takarításban: jól tisztítja a rozsdamentes acélt; a bőrcipőket fényesítheted vele; megszünteti az ablakok, ajtót nyikorgását; a tükrök párásodását megakadályozza, ha átkened uborkával; és még a kerti kártevőket is elzavarja.

Akkor mit tegyél a szódabikarbónával és ecettel?

A két anyag összeöntése tehát maximum arra jó, hogy a gyerekek előtt villogjunk egy kis kémiai kísérlettel, mert a pezsgés valóban látványos, csak épp hasztalan. A szakember azt javasolja, hogy inkább külön használjuk az ecetet és a szódabikarbónát, mert ha nem öntjük össze, akkor valóban segítheti a környezetbarát takarítást.

A szódabikarbóna lúgos kémhatása remekül alkalmazható mosáshoz, fehérítéshez, zsíroldáshoz, szagtalanításhoz vagy épp súroláshoz. Az ecet pedig a savas kémhatással pompás vízkőoldó, penészeltávolító, fertőtlenítő hatású, amit még öblítő helyett is használhatunk. Ha tehát igazán ki akarjuk használni a szódabikarbóna és ecet pozitív hatásait a takarítás során, akkor inkább tartsuk távol a két anyagot egymástól.

Nézd meg egy kémiai kísérletben, milyen hatással van egymásra a szódabikarbóna és az ecet:

Via

Még több tipp a takarításhoz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top