nlc.hu
Életmód

Kártérítést kapott a fiú, aki tíz napig volt ágyhoz kötözve

Másodfokon is megnyerte a pert a fiú, akit tíz napig lekötöztek egy kaposvári kórházban

Pétert öt éve szállították a kaposvári kórházba egy súlyosabb roham miatt, ahol szükségtelenül ágyhoz kötöztek tíz napig. A fiú most másodfokon is megnyerte a pert, illetve egymillió forintos kártérítést kapott.

Másodfokon is megnyerte a pert a súlyos autizmussal küzdő Péter, akit tíz napig tartottak lekötözve egy kaposvári kórházban. Az eset öt éve történt, a tavalyi évben pedig a bíróság még csak elsőfokon mondta ki, hogy a történtekkel megsértették a fiú emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához való jogát, amiért sérelemdíj jár. A bíróság másodfokon is kimondta, hogy a kórház megsértette ezeket a jogokat, továbbá egymillió forint kártérítést ítéltek meg – írja a Telex

Egy kórházi folyosón lévő ágy

Egy kórházi folyosón lévő ágy (Fotó: Getty Images)

Pétert öt éve egy súlyosabb roham miatt szállították a kaposvári pszichiátriára, mivel a konyhai berendezést elkezdte kidobálni a házból. Az édesanyja elmondása alapján ennek az volt az oka, hogy fia nehezen viselte maga körül a különböző tárgyakat. A roham miatt édesanyja hívta a mentőket és mire a kórházba értek, a fiú már le is nyugodott, ennek ellenére ágyhoz kötözték és 10 napig így is hagyták. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye szerint, ilyen bánásmódot csak akkor lehet alkalmazni, ha a beteg annyira veszélyes, hogy nem lehet más módszert alkalmazni, azonban ilyenkor is kötelező a beteg állapotának ellenőrzése, amit a kórház nem tett meg.

A bíróság  jogerősen is kimondta, hogy a bánásmód sértette az emberi méltóságot. Péternek egymillió forintos sérelemdíjat ítéltek meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top