nlc.hu
Életmód

Letiltanák a Thália Színház darabját

Fehér színész játszik fekete karaktert, letiltanák a Thália Színház darabját

A szerző, Martin McDonagh jelezte, hogy ilyen szereposztással nem mutathatják be a A nagy kézrablás című darabot.

Le akarja tiltani a Thália Színházban játszott A nagy kézrablás című darabot a szerző, Martin McDonagh. A tavalyi év legzseniálisabb filmjét készítő, Oscar-díjas író-rendező ügynöksége közölte a színházzal, hogy feketére festett fehér színész nem játszhatja a darab fekete karakterét, Tobyt – írja az Index.

Kálomista Gábor színházában először 2016-ban mutatták be a darabot. Akkor is feketére festett fehér színész játszotta Toby karakterét, de annak idején a feketére maszkírozás (blackface) nem jelentett gondot a szerzőnek. 2020 után – George Floyd halála és a Black Lives Matter mozgalom hatására – nagy változás történt, és tabu lett a blackface alkalmazása, részek és jelenetek tűntek el emiatt a filmekből, sorozatokból. 

A Toby szerepét játszó Jámbor Nándor a Thália Színház A nagy kézrablás című darabjában

A Toby szerepét játszó Jámbor Nándor a Thália Színház A nagy kézrablás című darabjában 2023-ban (Fotó: Thália Színház)

Kálomista Gábor megerősítette az Indexnek, hogy a bemutató előtt néhány nappal Martin McDonagh ügynöksége írásban közölte velük, hogy ilyen szereposztással nem engedik előadni a darabot.

A direktor azonban egyelőre nem foglalkozik ezzel, a bemutatót megtartották és műsoron tartják a darabot. Hozzátette, amennyiben jogi eljárásra kerülne sor, kíváncsian várja, miként ítéli meg ezt a helyzetet a bíróság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top