nlc.hu
Életmód

Euovíziós dalfesztivál és a háború

Eurovízió: Az oroszok a döntő alatt az ukrán indulók városát bombázták

Orosz rakéták találták el az Eurovíziós Dalfesztivál ukrán indulóinak szülővárosát, pillanatokkal a fellépésük előtt.

Bár az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét Liverpoolban rendezték, a háború szörnyű hangjai odáig is elhallatszottak. Ugyanis pillanatokkal az ukrán induló, Tvorcsi színpadra lépése előtt az oroszok rakétákkal kezdték lőni a zenészek szülővárosát, Ternopilt.

emberek napoznak a kikötőben Ternopil ukrán városban

Ternopil városa békeidőben (Fotó: Wikipédia)

A BBC beszámolója szerint a támadásban két ember megsérült. Szerhij Nadal, Ternopil polgármestere elmondta, hogy a város széli raktárakban keletkeztek a legnagyobb károk.

A Tvorcsi tíz perccel a Liverpool Aréna színpadára lépése előtt posztolt az Instagramon, arról, hogy a nyugat-ukrajnai Ternopilt megtámadták. A fellépés után hozzátették: „Ternopil a szülővárosunk neve, amelyet Oroszország bombázott, miközben az Eurovíziós színpadon acélszívünkről, hajthatatlanságunkról és akaratunkról énekeltünk. Ez egy üzenet Ukrajna minden városától, amelyet nap mint nap ágyúznak: Harkov, Dnyipro, Hmelnickij, Kijev, Zaporizzsija, Uman, Szumi, Poltava, Vinnicja, Odesa, Mikolajiv, Csernyihiv, Herszon és a többiek. Európa, egyesülj a gonosz ellen a béke érdekében!

Az Andrii Hutsuliak producerből és Jeffery Kenny nigériai születésű énekesből álló Tvorchi abban reménykedett, hogy megvédheti az Eurovíziós címet, miután a Kalush Orchestra tavaly nyert Torinóban.

Előadták a “Heart of Steel” (Acélszív) című dalt, amely azokról a csapatokról szól, akik végül sikertelenül álltak ellen az orosz erőkkel szemben a mariupoli Azovsztal üzemben.

A döntőt végül a svéd Loreen nyerte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top