nlc.hu
Szabadidő

Liverpoolban rendezik a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált

Kiderült, hol rendezik a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált

Az ukrajnai háború miatt Nagy-Britannia veszi át Ukrajnától az Eurovíziós Dalfesztivál jövő évi rendezését, most felfedték, melyik várost ad otthont a versenynek.

Liverpoolban rendezik a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált – jelentette be pénteken Graham Norton színész és műsorvezető a BBC One Show nevű műsorában.

A dátumot május 13-ára tűzték ki. Korábban helyszínként a skóciai Glasgow is szóba került.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) már júliusban bejelentette: az ukrajnai háború miatt Nagy-Britannia veszi át az Eurovíziós Dalfesztivál jövő évi rendezését az idei győztestől, Ukrajnától. Csak a fesztiválnak otthont adó városról nem született eddig döntés.

A 2022-es dalfesztivált májusban az olaszországi Torinóban az ukrán Kalus zenekar nyerte Sztefania című számával, a második helyezést a Nagy-Britanniát képviselő Sam Ryder szerezte meg.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször előfordult, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

Az ukrán Kalush Orchestra a Stefania címû dalát adja elõ a 66. Eurovíziós Dalfesztivál döntõjében Torinóban 2022. május 14-én

Az ukrán Kalush Orchestra a Stefania címû dalát adja elõ a 66. Eurovíziós Dalfesztivál döntõjében Torinóban 2022. május 14-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco)

Liverpoolban ugyanakkor első ízben rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált. A kikötővárosban gyülekező rajongók a BBC bejelentése hallatára üdvrivalgásban törtek ki.

A BBC arra számít, hogy világszerte mintegy 160 millió néző fogja nyomon követni a neves zenei versenyt.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top