nlc.hu
Szabadidő

Ukrajna nem rendezheti a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált

Mégsem Ukrajna rendezi az Eurovíziós Dalfesztivált

A háború miatt mégsem Ukrajna rendezi majd a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, a brit BBC lehet a beugró rendező.

A háborús állapotok miatt Ukrajna nem rendezheti meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, hiába nyerte meg az ország az idei versenyt – jelentette be pénteken Genfben a szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely a második helyezett Nagy-Britanniával kezdett tárgyalásokat a rendezésről.

Az EBU ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt alaposan megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy

a háború sújtotta Ukrajna nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat.

A közlemény szerint a szervezet megköszönte az ukrán közszolgálati médiának (UA:PBC) a „szívből jövő együttműködést” és az elkötelezettséget az összes lehetséges forgatókönyv számba vételére, osztja az ukránok „szomorúságát és csalódottságát”, és a jövőben is támogatja ukrán partnerét.

Az ukrán Kalush Orchestra tagjai ünnepelnek, miután a Stefania címû dalukkal megnyerték a 66. Eurovíziós Dalfesztivál döntõjét Torinóban 2022. május 14-én

Az ukrán Kalush Orchestra tagjai ünnepelnek, miután a Stefania című dalukkal megnyerték a 66. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét Torinóban 2022. május 14-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco)

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleg megrendezéséről. Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A műsorszolgáltatók szövetségének feltett szándéka, hogy az ukrán győzelem tükröződjön a jövő évi rendezésben, és ez a szempont elsőbbséget fog élvezni a lehetséges házigazdákkal folytatott tárgyalásokon – közölték.

A brit miniszterelnöki hivatal üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság lehet jövőre a verseny házigazdája, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen „lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása”.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top