nlc.hu
Életmód

Busz elé hajtott egy szabálytalanul közlekedő rolleres - videó

Szabályosan kanyarodó busz elé hajtott egy rolleres, nem sokon múlott a tragédia – videó

Egy autós videóra vette az esetet, ami nem is annyira egyedi, állítólag nagyon sok a szabálytalanul közlekedő rolleres.

Csodával határos, hogy senki sem sérült meg, amikor múlt vasárnap egy rollert vezető férfi két piros lámpát is figyelmen kívül hagyott, és így utasával egy szabályosan kanyarodó busz elé hajtottak.

Az RTL Híradóknak nyilatkozó autósoktató gyakran lát hasonló szabálytalanságot, szerinte sok rolleres nincs tisztában a közlekedés veszélyeivel, és az sem szerencsés, hogy a rájuk vonatkozó szabályok sem egyértelműek. Köves Szilárd úgy véli, a jármű azonosítása mellett fontos lenne az is, hogy a rollert vezető személy igazolja a jogosultságát a vezetéshez, legalább egy KRESZ-tanfolyammal. 

Az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium nyilatkozata szerint a rollerek miatti KRESZ-módosításon folyamatosan dolgoznak, szakmai szervezetekkel, hatóságokkal és a belügyminisztériummal is egyeztetnek.

Az RTL birtokába jutott rendőrségi ajánlás szerint most a különböző közlekedési helyzetekben különböző szabályok alapján döntenek a rolleresekről.  Ha 25 km/ óra alatt képes csak menni a roller, akkor gyerekjátéknak minősül, ha nagyobb teljesítményű, akkor a kerékpáros vagy segéd-motorkerékpárosokra érvényes szabályokat alkalmazzák a rendőrök a vezetőikre.  

 
Rolleres baleset Budapesten

Fotó: Budapesti Autósok közössége/Youtube

A Kúria néhány hónapja gépi meghajtású járműnek minősítette az elektromos rollereket, ez alapján ítéltek el egy részegen rollerezőt. Pontos szabályok hiányában sokszor a rendőrök erre az ítéletre hivatkoznak a hasonló eljárásokban.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top