nlc.hu
Életmód

Online társkeresés: mitől lesz érdektelen és unalmas valakinek a profilja?

Online társkeresés: kiderült, mitől lesz érdektelen és unalmas a profilod

Tény, hogy a neten nem könnyű kitárulkozni, de annak is megvan a hátulütője, ha valaki nem mutatja meg a személyiségét. Vajon mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy a profilunk inkább unalmas, mintsem egyedi?

A társkeresésben vannak intő jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy az illetőt érdemes elkerülni, mert valószínűleg nem ő a megfelelő partner a számunkra. Ezeket az intő jeleket hívják angolul red flageknek (szó szerinti fordításban vörös zászlóknak). Hogy mi számít intő jelnek, az személyenként változhat, de nyilván vannak köztük olyanok, amelyeknél a legtöbb ember azonnal hátrébb lép. Jó esetben már az illető profilján feltűnnek ezek, rögtön balra húzhatjuk őket, de van, amikor csak idővel derül ki, hogy a kapcsolat mérgezővé válhat vagy már mérgező

Ha vannak red flagek, akkor természetesen vannak green flagek (szó szerinti fordításban zöld zászlók) is, amelyek viszont azt jelzik, hogy érdemes esélyt adni a másiknak; ennek a történetnek még boldog vége is lehet. Mindezeken túl, a társkeresőkön csak úgy hemzsegnek azok a profilok, amelyeken nincsenek se intő jelek, se olyan információk, amikbe bele lehetne kapaszkodni. Helyette a tulajdonosuk egyszerűen érdektelennek és unalmasnak tűnik, nincs sok minden, amiből kiindulhatnánk, amiből megtudhatnánk, hogy kik is ők valójában, és miről tudnánk beszélgetni.

Caitlin MacPhailt meg is ihlették ezek a profilok, és egy évvel ezelőtt megalkotta a beige flag (bézs zászló) kifejezést. Ezek azt jelzik, hogy valaki nem igazán erőltette meg magát, amikor elkészítette a profilját, ami az esetek nagy többségében egyet jelent azzal, hogy a chatelés és az azt esetleg követő potenciális randi is unalmas lesz. „Ha valakinek sok »bézs zászló« van a profilján, valószínűleg nem tudsz meg róla semmit”nyilatkozta a Mashable-nek.

@itscaito beige is the new red and in other news dating apps are a wasteland 🚩 #hinge #redflags #datingredflags #hingedating ♬ original sound - Caito

De mitől tűnhet unalmasnak valaki a társkereső alkalmazásokon? Sok minden függ attól, hogy nekünk mi az érdeklődési körünk, mi mit várunk el egy partnertől, de azért vannak egyezményes jelek, amelyek nagyon sok felhasználónál előbukkannak. Állítólag nem segít, ha valaki feltünteti, hogy érdeklődik a népszerű sorozatok iránt, hiszen emberek milliói vannak ezzel ugyanígy. Az, hogy valaminek rajongói vagyunk, sokat nem árul el rólunk. De az se, ha valaki leírja, ő soha nem enne ananászos pizzát, vagy, ha olyan megállapításokkal vicceskedik, hogy: a paradicsom gyümölcs, nem zöldség.

Caitlin MacPhail szerint az emberek többsége biztosra megy a társkeresőkön: úgy hiszik, ha általános dolgokat írnak magukról, többen jelölik majd őket. Csakhogy ez nem a legeredményesebb taktika: tűnjön bármilyen furcsának is, a nagy számok törvénye alapján az emberek többségével nincs sok közös pontunk… Igaz ugyan, hogy már több társkereső alkalmazásnál is vannak mankók, amik segíthetnek, hogy kicsit többet mutassunk meg magunkból (és ezzel figyelemfelkeltő legyen a profilunk) ám ezekre sem feltétlenül sem tudunk támaszkodni, ezeket is lehet úgy használni, hogy a bézs zónában maradjunk. 

Ne legyél bézsik!

Caitlin MacPhail elárulta, szerinte mit kell tenni annak érdekében, hogy a profilunk ne hasson unalmasnak. Így például fontos, hogy találjuk meg, mi az, ami csak ránk jellemző.  Lehet, hogy ez veszélyes taktikának tűnik, de szerinte érdemes vele próbát tenni. 

Ha megmutatod, milyen ember is vagy, lehet, hogy nem lesz annyi találatod, viszont olyanok fognak majd jobbra húzni, akik megfelelő partnerek lehetnek a számodra

– tette hozzá.

19. századi illusztráción egy fiatal nő unatkozik egy férfi társaságában

Illusztráció: Getty Images

Ami a fotókat illeti: szerinte nem feltétlenül kell azokat a képeket feltölteni, amin a legvonzóbbnak tűnünk, nem ettől lesz izgalmas a profilunk, hanem attól, ha olyan felvételeket osztunk meg, amelyek az életünk minél több szeletét mutatják be.  Dr. Caroline West, a Bumble szex- és párkapcsolati szakértője ezt azzal egészíti ki, hogy érdemes kerülni azokat a fotóbeállításokat és -témákat, amik szokványosak, amiket mindenki használ, mert így nehéz kitűnni a tömegből. A Bumble kutatása szerint

az emberek 60 százalékát elriasztják az edzőtermi szelfik, míg 37 százalékukat az egzotikus állatokkal készült utazós képekkel lehet elüldözni a profilunkról.  

Ugyan sokaknak fontos a humor, állítólag az sem jó, ha azzal akarjuk felhívni magunkra a figyelmet, hogy mennyire viccesek vagyunk. „Ha minden válaszod egy poén, az azt jelenti, hogy a személyiséged más aspektusait nem tudod felfedni” – véli a Thursday nevű társkereső alkalmazás márkamenedzsere, Jess Wreford, aki szerint az a legegyszerűbb, ha őszinték vagyunk. 

Ez viszont korántsem egyszerű. Az online világban nem mindenki szeret túl sok mindent megosztani magáról, csakhogy erről a visszafogottságról az avatatlan szemlélő könnyen gondolhatja, hogy mindez annyit jelent, hogy semmilyen komolyabb erőfeszítést nem akart tenni. És ha már az első lépésnél ennyire slendrián az illető, akkor kár rá időt, energiát pazarolni. Pedig igenis előfordulhat, hogy akinek a profilja nem tűnik annyira izgalmasnak, az a való életben nagyon is érdekes ember.

Íme, egy példa a szerencsések közül. A 27 éves Ellen majdnem „kikosarazta” azt a férfit, aki a profilján azt írta, hogy »Ne ítélj elsőre!«, mert ez annyira klisészagú és elhasznált mondat. Végül mégis adott neki egy esélyt, és már hét éve együtt vannak. „Amikor rákérdeztem később, hogy miért választotta ezt a mondatot, azt mondta, hogy hirtelen nem jutott eszébe más. Még csak egy hete volt a Tinderen, szóval nem hiszem, hogy tudta, hogy ez nem volt a legjobb döntés.”

Fiatalok unatkoznak egy kávézóban

Fotó: Getty Images

A bézs két árnyalata

Ugyan egy éve annak, hogy Caitlin MacPhail megosztotta a videóját, most újra egyre több TikTok-videó bukkan fel beigeflag címkével. Csakhogy ezúttal a kifejezés jelentése megváltozott, most azokra a kis szokásra, tulajdonságokra vonatkozik, amelyek kicsit furcsának, idegesítőnek, bosszantónak hathatnak, de egyik sem olyan komoly és súlyos, hogy amiatt szakítani kellene a másik féllel, sőt, lehet, hogy idővel a szívünknek kedves kis jellemvonásokká válnak ezek. Ha nagy szavakat akarunk használni, akkor mondhatnánk, hogy ez az új jelentés a feltétel nélküli szeretetről, az elfogadásról szól. 

És milyen példákat hoztak fel a TikTok-felhasználók? Van, aki szerint barátnője agyában mintha egy GPS lenne beépítve, de nem tudja megkülönböztetni a bal és jobb oldalt egymástól. Van, aki nem haragszik amiatt, hogy barátja nem dobja ki azonnal a lyukas alsónadrágjait, mert mindig vicces, amikor a legváratlanabb pillanatban letépi azokat magáról. Van, aki szerint kedvese film- és sorozatnézés közben mindig kérdezősködik, és ugyan sokaknál ez inkább intő jel lenne, ő elfogadja ilyennek. 

Ugyan nagyon sokan aranyosnak találták a megosztott történeteket, Caitlin MacPhail mintha egy kicsit magára vette volna, hogy egy évvel később már nem az eredeti jelentésének megfelelően használják az általa megalkotott kifejezést. Hogy ez piros, bézs vagy zöld zászló, azt mindenki döntse el maga. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top