nlc.hu
Életmód

5 jel, hogy egy kontrollmániással élsz együtt

„Randiztam olyan sráccal, aki megtiltotta, hogy tampont használjak”

Az egészséges kapcsolat a tiszteletből és a támogatásból áll, nem pedig abból, hogy az egyik fél mindent irányít.

Julie Fishman és Meagan McCrary a The Little Black Book of Big Red Flags: Relationship Warning Signs You Totally Spotted… But Chose to Ignore című könyv írói szerint már az is elég, ha csak két jelet észreveszünk a kapcsolatban a következők közül, és már tudhatjuk, hogy egy kontrollmániással vagyunk együtt, aki uralni akarja az életünket.

5 jel, hogy egy kontrollmániással élsz együtt

1. Mindent kritizál

Sok esetben abba csomagolja a kritikát, hogy csak segíteni akar – legyen szó arról, hogy az életedet jobbá teszi vagy megóv attól, hogy kellemetlen helyzetbe hozd magad. A férfi, aki a viselkedésedet és döntéseidet kritizálja bármilyen módon folyamatosan, az bizony át akarja venni feletted az irányítást a kapcsolatban. A könyvben példát is írnak erre a szerzők:

„Miközben vacsorázni voltam egy sráccal, akivel már néhány hónapja jártam, megkérdezte, hogy mutathatna-e nekem valamit. Aztán megtanított arra, hogyan kell helyesen enni. Mivel brit volt, nem tudta elviselni, ahogyan az amerikaiak a villát és a kést tartják evés közben. Miután megtanította, hogyan kell tartani az evőeszközt, azt mondta, hogy azt szeretné, ha a vacsora hátralévő részében »brit módra« ennék.”

2. Megmondja, mit csinálj a testeddel

Lehet, hogy figyelmeztet, mit egyél és mit ne, esetleg lebeszél arról, hogy tetoválást csináltass. Van egy pont, amikor már túl sok javaslata van a testeddel kapcsolatban, és úgy tűnik, megszállottá vált az egészségeddel és megjelenéseddel kapcsolatban.

„Randiztam olyan sráccal, aki megtiltotta, hogy tampont használjak. Az ok? Nem akarta, hogy bármi más legyen bennem, csak ő” – írja a könyv.

Komoly nő néz szomorúan a tengerparton

A kontrollmánia mérgezővé teszi a kapcsolatot (Kép: Getty Images)

3. Leszólja a barátaidat

Egy pasi, aki át akarja venni feletted az uralmat, mindent el fog követni, hogy elválasszon a barátaidtól. Ez több formában is megjelenhet: nem hajlandó elmenni a közös baráti összejövetelekre, vagy megköveteli, hogy mindig mondd el neki, hol jársz éppen és kivel vagy. Az egyik legnagyobb jel a kontrollmániás társra, ha szép lassan izolál a barátaidtól és folyton rosszat mond róluk.

„A húszas éveim elején egy olyan férfi jegyese voltam, aki nem engedte, hogy a barátnőimmel egy bárban üldögéljek és iszogatás közben beszélgessünk. Hogy miért? Mert szerinte csak a »ribancok« csinálnak ilyet” – olvasható egy nő tapasztalata a könyvben.

4. Nem támogatja a fejlődésedet

Ha egy férfi bizonytalan önmagában és ez kontrollmániával társul, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem akarja majd, hogy fejlődj mellette, legyen szó lelki vagy szakmai fejlődésről. Nehogy még a végén ráébredj, hogy jobbat érdemelnél nála.

„Miután öt évig voltam egy kilátástalan melóban, úgy döntöttem, hogy vissza akarok ülni az iskolapadba, hogy diplomát szerezzek. Nagyon izgatottan vártam a tanulást és azt hittem, a pasim is velem fog örülni, de ehelyett azt mondta, hogy nem támogatja a törekvéseimet, mert ha megszerzem a diplomát, tuti többet fogok keresni, mint ő – ez pedig nem fér bele szerinte egy kapcsolatba.”

5. Nem bízik benned

Ha nem engedi, hogy te vezess, nem hagyja, hogy megsétáltasd a kutyát vagy lefoglald vacsorára az asztalt, mert úgysem csinálnád jól, akkor ez nem egy egészséges kapcsolat. Amikor a párod még a legegyszerűbb feladatok erejéig sem bízik benned, az egy nagy jel arra, hogy nem a társad, hanem inkább a főnököd a kapcsolatban. A könyvben erre a helyzetre is találunk példát:

„Egyik nap úgy terveztem, hogy egy nyugodt estét töltök otthon, és megpárolok néhány zöldséget, amelyek hamarosan megromlanak. Ezt megemlítettem a srácnak, akivel akkoriban randiztam, és áthívtam azzal, hogy csirkét is fogok főzni. Erre azt válaszolta, hogy majd ő hozza a húst és elkészíti a vacsorát, mert egyfajta ínyenc (vagyis válogatós). A romantikus vacsorától távol állt az este, aminek az lett a vége, hogy a pasi főzött magának vacsorát a konyhámban, és panaszkodott, hogy nincs nálam minden megfelelő eszköz.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top