nlc.hu
Életmód

Mérgező szokások a párkapcsolatban

Normálisnak tűnő, de valójában mérgező szokások egy kapcsolatban

A rossz hír az, hogy legalább egyszer mindenki elköveti ezeket a hibákat. A jó, hogy ezen könnyen lehet változtatni, és azt is eláruljuk, hogyan.
Szerelmünk lapjai jelenet

Nem kizárólag a Disney-mesék és romantikus filmek tehetnek arról, hogy a párkapcsolatok tekintetében hajlamosak vagyunk irreális elvárásokat támasztani, de azért jócskán belejátszanak abba, hogy keressük a tökéletes társat, aki minden tekintetben felülmúlja az elképzeléseinket. Eláruljuk, ilyen sajnos nem létezik, egy jó kapcsolaton dolgozni kell, és még akkor is előfordulhatnak olyan mellényúlások, amik hosszú távon mérgezőek lehetnek a kapcsolatot illetően. Mutatjuk, melyek ezek! 

Pingpongmeccs 

Egy kapcsolat nem verseny, nem jár azért jó pont, ha a felek eszerint élik a mindennapokat. Hogy értsd, mire gondolunk, attól, ha folyamatosan azt számolgatod, ki mennyi erőfeszítést tesz bele a dolgokba, igazából nem lesz jobb a kapcsolatotok, sőt. Könnyen neheztelést vagy adott esetben stresszt válthat ki, ha az eredményjelző valamelyik fél javára átbillen. Egy kapcsolat akkor működik jól, ha munkamegosztás, közös felelősségvállalás van, és mindig az éppen aktuális helyzeten van a hangsúly, nem az elmúlt problémák felhánytorgatásán, vagy strigulák húzásán, ki tette magát oda jobban. 

Két fél az egy egész? 

Az ember egy kapcsolat kezdetén hajlamos mindent alárendelni a másiknak, azonban ez az egyik legnagyobb hiba, amit hosszútávon elkövethetsz. Mindenki önálló identitás, és fontos, hogy a párod nélkül is egésznek érezd magad, hogy legyen saját hobbid, egyedül töltött időd, hogy ne attól érezd magad egésznek, mert vele vagy. Ez a mentalitás olyan mérgező dinamikához vezet, ami bizonytalanságot és társfüggőséget szül, ami könnyen toxikussá teheti a kapcsolatot. 

Általánosításokba bocsátkozva 

Bármilyen elképzelés is van a fejedben a tökéletes párkapcsolatot illetően, azt tedd félre, mert minden románc egyedi, és nem lehet általánosítani. Ne várd, hogy a partnered így vagy úgy viselkedjen, pláne ne támassz felé irreális elvárásokat, ugyanis a problémák nyílt kommunikációt igényelnek az adott szituációnak megfelelően. Ne hánytorgasd fel a régi sérelmeket, és az olyan átfogó vádakat, mint a „te sosem csinálsz ezt vagy azt” vagy a „mindig ezt csinálod” szintén próbáld más köntösbe burkolni, mert ezek mély sebet ejthetnek, amiket utána nagyon nehéz (sokszor lehetetlen) begyógyítani. 

Drámakirályok és -királynők 

Mindannyian szeretjük a romantikus drámák tetőpontjával járó érzelmi kitöréseket, mert jól mutat a filmvásznon, de a való életben ez nem vezet semmi jóra. A düh teljesen természetes, és nem arról van szó, hogy néha egy nézeteltérés nem lehet hangosabb, de a következetlenül heves megnyilvánulások kommunikációs nehézségekre utalnak, hosszú távon ez a helyzet fenntarthatatlan. Minden jó kapcsolat alapja az őszinte párbeszéd, ha ezen nem tudtok változtatni, akkor előbb vagy utóbb meglesz a böjtje. 

Félrebeszélés 

Szintén a kommunikáció egyik buktatója (hiába, tényleg ez mindennek az alapja!), ha képtelen vagy nyíltan közölni az érzéseidet, vágyaidat, akár arról van szó, hogy szeretnél több figyelmet kapni, akár arról, hogy szeretnéd megfűszerezni a szexuális életeteket. Ez egyébként nyilván fordítva is igaz, neked is nyitottnak kell lenned arra, hogy a partnered ilyen jellegű kéréseit befogadd, méghozzá anélkül, hogy ítélkező vagy elutasító lennél. Minden megbeszélhető, de ehhez muszáj nyíltan kiteríteni a kártyákat, bármennyire kellemetlennek tűnik sokszor. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top