nlc.hu
Mindennapok

Toxikus kapcsolatok

A toxikus kapcsolat(ok) 5+1 legjellemzőbb tulajdonsága

Honnan is ismerünk fel egy toxikus kapcsolatot?

Noha korántsem mondanám magam a toxikus kapcsolatok szakértőjének, azért nekem is sikerült néhány olyan emberbe belefutnom, akire tökéletesen illik a címben is említett jelző. Mikor legelőször találkoztam ezzel az embertípussal, alig múltam 9 éves, csak akkor még nem tudtam minek nevezzem/hogyan vélekedjek arról, ahogy akkor, az a személy viselkedett velem. Mai fejjel persze már jól tudom, hogy mire mentek ki a közönség előtt megszégyenítő, aljas játszmák. De ennél jóval mérgezőbb volt az szerelem, ami bár nem tartott néhány röpke hónapnál tovább, mégis olyan mély sebeket hagyott, amik a mai napig hatással vannak az életemre.

Szerelem, párkapcsolat

Mérgező kapcsolatok

Na, de hogy honnan is ismerünk fel egy toxikus kapcsolatot?

1. Ki akar sajátítani
Mikor elkezdtem bepötyögni a fenti sorokat, elsőként ugrott be, ami eddig sosem: az összes toxikus kapcsolatomra együttesen volt jellemző, hogy valamilyen szinten mindegyik magának akart engem, s féltékeny volt mindenki másra, akivel akár csak szóba is álltam. Ez a féltékenység pedig baráti szinten is képes volt nagyon mély és fájdalmas vitákat szülni. Sokszor órákig tartó telefonálgatások és/vagy hosszúra nyúlt Messenger-beszélgetések tanúskodnak arról, milyen ügyesen és mesterien képesek ezek az emberek elérni, hogy te még rosszul is érezd magad azért, mert mással is képes voltál jól érezni magad. Pedig utóbbi nem bűn egyáltalán. Sőt… teljesen normális lenne, ha hagynák, ugyebár…

2. Folyton szeretgetni kell, de ez fordítva nem működik
Ezt értsd úgy, hogy nálunk nincs annyi szeretet, amit ne tudnának elnyelni. Szeretetet, megértést, kapcsolódást, törődést, kedvességet, alázatot, alárendelődést és mérhetetlen mennyiségű csillogást várnak, de adni nem, vagy csak nagyon ritkán adnak bármit is. Ha mégis megtörténik, akkor utána mindig jön valami, ami élt ad a dolognak, s emiatt ezt a dicséretet/kedvességet sem tudjuk teljesen valódinak nevezni.

3. Gyámoltalanságot mutat feléd
Az ilyen kapcsolatokban a toxikus felet elmondása szerint senki sem szereti, megalázzák, bántják vagy épp nem tisztelik. Ő persze semmit nem tett, ő csak áldozat mindebben. Nálam ez is közös volt mind a négy toxikus emberben: benne ragad az áldozatszerepben, mindig és mindenkor másokat hibáztat. És itt most vissza is kapcsolódok az előző ponthoz: szeretetet, támogatást és őszinteséget várnak, de közben úgy játszanak veled, ahogy nekik tetszik.

Ha tetszett a cikk, kattints tovább Ilyen az élet Gőgh Brigitta írásai c. caféblogra!

További cikkeink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top