nlc.hu
Életmód

A női válogatott csapat tagjainak meg kellett mutatniuk a nemi szervüket

A svéd futballválogatott tagjainak meg kellett mutatniuk a nemi szervüket, ezzel bizonyítva, hogy valóban nők

2011-ben megalázó vizsgálatnak vetették alá a svéd női válogatott csapatot, ugyanis azzal vádolták őket, hogy titokban egy férfi is van a csapatban. Az esetről Nilla Fischer számolt be a könyvében.

A 2011-es női futball-világbajnokságon a svéd csapatnak meg kellett mutatniuk a nemi szervüket az orvosoknak, hogy bebizonyítsák, valóban nők – írja a Telex a Guardian nyomán. 

A svéd Nilla Fischer fut a labdával a Svédország és az Egyesült Államok közötti nemzetközi barátságos női mérkőzésen a svédországi Solnában, a Friends arénában 2021. április 10-én.

A svéd Nilla Fischer fut a labdával a Svédország és az Egyesült Államok közötti nemzetközi barátságos női mérkőzésen, a svédországi Solnában, a Friends arénában 2021. április 10-én (Fotó: Getty Images)

Az esetről Nilla Fischer számolt be könyvében, aki az akkori válogatott középhátvédje volt. A női sportolókat már az 1900-as években is nemi vizsgálatnak vetették alá, azonban később, 1996-ban véget vetettek a megalázó teszteknek. 

2011-ben a tesztet azután végezték el, hogy Nigéria, Dél-Afrika, és Ghána azzal vádolta Egyenlítői-Guineát, hogy a csapatban férfiak is részt vesznek. Fischer szerint a történtek után jelezték nekik, hogy a következő napokban mellőzzék a szőrtelenítést, illetve felvilágosították őket, hogy mire is készüljenek pontosan. 

 

A 194-szeres válogatott elmondása alapján senki nem értette, hogy mi történik és azon is gondolkoztak, hogy megtagadják az eljárást, de egyikük sem szerette volna kockáztatni a részvételét a világbajnokságon. 

Fischer a megalázó vizsgálatról is mesélt, ahol le kellett tolnia a melegítőnadrágját és az alsóneműjét is. A vizsgálat után megállapították, hogy a csapat csak nőkből áll. A válogatott akkori orvosa elmondta, hogy a FIFA nem akart durva lenni, pusztán csak tisztességes feltételeket szeretett volna teremteni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top