nlc.hu
Életmód

A tyúk, vagy a tojás volt előbb?

A tyúk vagy a tojás volt előbb? Végre kiderült!

Kiderült, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb. A Bristoli Egyetem tudósai a kutatásaik alapján választ adtak a kérdésre.

Végre megdőlt a kérdés, miszerint a tyúk volt előbb, vagy a tojás. A The Sun beszámolt arról, hogy a szakértők úgy vélik, hogy a modern madarak, illetve a hüllők korai ősei nem tojást, hanem élő kicsinyeket hoztak világra. Tehát a tyúk volt előbb.

A Bristoli Egyetem tudósai megállapították, hogy tojást tojó fajok azokból fejlődtek ki, amelyek természetes úton hozták világra az utódjaikat. 

Korábban úgy gondolták, hogy a dinoszauruszok a csirkék távoli ősei, azonban a tudósok most rájöttek, hogy talán a tyúkok ősei egyáltalán nem is tojtak tojást. A kutatók régóta úgy vélik, hogy a kemény héjú tojásokkal való szaporodás döntő szerepet játszott az emlősök, gyíkok, krokodilok és madarak több mint 300 évvel ezelőtti evolúciós sikerében.

Egy tyúk a tojásai mellett

Egy tyúk a tojásai mellett (Fotó: Pexels/Alison Burrell)

A bristoli és a kínai Nanjing Uni tudósai szerint a tojást tojó fajok olyan ősökből fejlődhettek ki, akik élő ivadékokat hoztak a világra, továbbá úgy vélik, hogy ezek a fajok képesek voltak váltani a két módszer között.

Michael Benton, a Bristoli Egyetem professzora elmondta, az egészen biztos, hogy a dinoszauruszok már az evolúciós időkben is kemény héjú tojásokat raktak. Hozzátette, hogy a kutatás nem változtat ezen, de megdőlt a feltételezésük arról, hogy a kemény héjú tojás egy nagyon korai jelenség lett volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top