nlc.hu
Életmód

Magasabb a halálozási kockázat a bagoly típusú embereknél

Magasabb a halálozási kockázat azoknál, akik nem fekszenek le időben

Magasabb a krónikus betegségek, illetve a halálozás kockázata azoknál, akik későn fekszenek le. Egy tanulmányban közel 24 ezer ikerpárt vizsgáltak, hogy választ kapjanak az egészséggel kapcsolatos kérdésekre.

A megnövekedett halálozási kockázatért egyértelműen az éjszakai ébrenléthez kapcsolódó alkoholfogyasztás és dohányzás okolható Christer Hublin, a Finn Foglalkozás-egészségügyi Intézet kutatója, illetve a tanulmány vezetője szerint – írja az Infostart a CNN nyomán. 

Régóta tudjuk, hogy az este hosszasan fennmaradó emberek nagyobb valószínűséggel lesznek erősebb ivók, szenvednek alkoholizmusban, és nagyobb valószínűséggel használnak más szereket is, köztük a dohányt

 – mondta Bhanu Prakash Kolla, alvásgyógyász szakorvos.

Egy nő az ágyában fekszik

Egy nő az ágyában fekszik (Fotó: Pexels)

A kutatásban 24 ezer ikerpár egészségügyi állapotát kísérték figyelemmel, hogy megfejtsék az egészséggel kapcsolatos viselkedés és betegségek okait. Az ikerpárok 10 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bagoly típusú, illetve 33 százaléka azt állította, hogy pacsirta típusú, azaz korán kelő. 

A vizsgálat során megállapították, hogy 9 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát a pacsirta típusú emberekhez képest az, ha valaki bagoly típusú. A kockázatot természetesen az alváshiány is növelheti. 

A bagoly típusú embereknél később indul el a melatonin kiválasztódása, ez okozza, hogy napközben lassabbak. Az esetükben magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a krónikus betegségek kialakulása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top