nlc.hu
Életmód

Nem ad ki több hőségriasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat

Nem ad ki több hőségriasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat

A figyelmeztető előrejelzéseket ezentúl hőség helyett magas középhőmérsékletre adják ki, a változást az egységes és egyértelmű kommunikációval indokolják.
Járókelõk hûsölnek egy szökõkútnál a harmadfokú hõségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án

Fontos változást jelentett be az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a hazai hőségriasztásokkal kapcsolatban.

Mint azt a Facebookon írták:

a figyelmeztető előrejelzéseket ezentúl hőség helyett magas középhőmérsékletre adják ki.

A magyarázat szerint a változtatás célja, hogy egyértelmű és egységes legyen a kommunikáció, a hőségriasztást ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tisztifőorvos (jelenleg: Müller Cecília) rendeli el figyelembe véve az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit. Vagyis a meteorológia ugyanúgy figyelmeztet majd a nyári forróságra ezután is, csak másképp hívják majd ezeket a jelzéseket. 

A jövőben az OMSZ az alábbi figyelmeztetéseket fogja kiadni a magas hőmérséklet miatt:

  • Magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 25 és 27 fok között várható. (Citromsárga figyelmeztetés.)
  • Második szintű figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 27 és 29 fok között várható. (Narancssárga figyelmeztetés.)
  • A figyelmeztetés legmagasabb szintje, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 29 fok fölött várható. (Piros figyelmeztetés.)

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top