nlc.hu
Életmód

A kórházmaffia rabolhatta el az ikertestvérét

A nő állítja, nem halt meg az ikertestvére születésüknél, hanem elrabolta a kórházmaffia

A szerbiai gyermekrablásokat áldozatainak száma akár tízezer körül is lehet.

A Blikknek adott interjút egy 57 éves asszony, Márta Elzita, aki nem nyugszik, míg ki nem deríti, valóban meghalt-e az ikertestvére a születésük után, avagy esetleg egy szörnyű bűncselekménynek, az akkoriban tomboló „kórházmaffiának” esett áldozatul a családja. Elzita egyébként Margit történetét olvasta a lapban, akiben saját ikergyermekével kapcsolatban él a gyanú, hogy a maffia áldozatává vált.

Az egész szerb társadalmat megrázta, amikor kiderült: 

évtizedeken keresztül bevett gyakorlatnak számított, hogy csecsemőket rabolnak el a születésük után, majd adnak tovább jó pénzért.

Elzita Szegeden született 1966-ban, de testvérét nem adták oda édesanyjának, hanem elvitték, majd pár óra óra múlva közölték, hogy meghalt, de a testét sosem kapták meg a szülők. Azt mondták, nem szokás kiadni ilyenkor a testet, ezért él a családban a gyanú, hogy él valahol a testvér.

A hivatalos becslések szerint Szerbiában ugyanis

mintegy kétezer gyermeket raboltak el a kórházi személyzet tagjai és a közvetítők, de vannak olyan feltételezések is, amelyek szerint a szervezett bűnözés már az 1950-es években megszervezte a szerbiai gyermekrablásokat, az áldozatok száma pedig tízezer körül lehet.

 

Az újszülöttek többsége a skandináv országokba, illetve Németországba került, egy-egy gyermekért akár 40 ezer eurónyi (15 millió forint) összeget is fizettek az örökbefogadók. A szülők, valamint az EU és az Európai Emberi Jogi Bíróság nyomására a kormány még egy testületet is létre hozott annak kiderítésére, mi lett a sorsa azoknak az újszülötteknek, akiket annak idején a szülészeti osztályokról raboltak, majd adtak el gyermekvásárlóknak. Mint arról mi is írtunk, az Európa Tanács többször figyelmeztette Szerbiát, hogy el kell fogadnia az eltűnt babákról szóló törvényt, hogy végre fény derüljön az újszülöttek sorsára. A jogszabályt évekig tartó halogatás után 2020 februárjában fogadták el. E szerint ha nem lehet kideríteni, mi történt egy újszülöttel, a szülőknek 10 ezer eurós kompenzációt fizetnek. A szülők ezen felháborodtak, mert nem pénzt akarnak, hanem megtudni az igazságot.

Elzita szerint a 90-es években pletykáltak arról, hogy a szerb határ menti szegedi orvosok is benne lehettek az „üzletben”,

A halotti bizonyítványa szerint Márta Csaba 1955. május 3-án született élve, majd a dokumentum szerint még aznap életét is vesztette. A pedagógusként dolgozó Elzita hangsúlyozza: nem a felelősöket, hanem a testvérét keresi, és olyan embereket, akikkel hasonló szörnyűség történt abban az időszakban.

A Blikk emlékeztet: az Igazságot és Igazságosságot a Babáknak nevű egyesület tavaly közölte: megszületett az első siker egy 40 éve eltűnt csecsemő ügyében. DNS-teszt igazolta a nevelőszülőknél nevelkedett Mladan Radivojevic édesanyjának gyanúját, hogy a fiát a krusevaci kórház szülészetén 1981-ben elrabolták. A történet minden eleme megegyezik Elzitáéval.

újszülött nyitott inkubátorban

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top