nlc.hu
Életmód

Meghalt Csordás László, a világhírű magyar négyesikrek egyik tagja

Meghalt Csordás László, a világhírű magyar négyesikrek egyik tagja

Csordás László hetvenegy éves volt.

Meghalt a világhírű magyar négyesikrek egyik tagja, Csordás László. László, István, János és György Kaposváron született 1952. május huszonnegyedikén a nagytoldipusztai erdész és felesége gyermekeként, írja a 24.hu.

Annak idején Rákosi Mátyás „vállalta”, hogy ők lesz a fiúk keresztapja, majd állami gondozásba vette a koraszülött gyerekeket, akik csak 1955-ben kerültek haza szüleik és másik három testvérük mellé. Az ikrek életét a sajtó is követte, a katonaság alatt propagandafilmet is forgattak róluk.

Leszerelés után munkásként kezdtek el dolgozni, a nyolcvanas években pedig egymás mellé költöztek, pontosabban, csak kétszer két telket kaptak, az egyik párat az utca egyik végén, a másik párat a másik felén. Az ikrek közül ketten később elköltöztek. 

2004-ben nagy tragédia érte a testvéreket, rábetegségben elhunyt István.

„Végig jelen időben, mint élő emberről beszéltek az akkor már másfél évtizede halott fivérükről. Az asztalt úgy ülték körül, hogy köztük egy szék üresen maradt. Egy játszótéren fotóztam őket, ott is úgy álltak be, hogy Pista helye kimaradt. És nem megszervezetten, nem megbeszélve, hanem automatikusan. Utóbb hívtam őket a kiállításra, telefonáltam, hogy küldetek kocsit, foglalok szállodai szobát, de visszautasították, hogy „mi csak négyen együtt járunk el, de már csak hárman vagyunk” – mesélte Keleti Éva fotós. 

Gyerta ég a sötétben

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top