nlc.hu
Életmód

A kata helyetti átalányadózás brutális adóemeléssel járt.

Brutális meglepetés érheti az átalányadózásba menekülő ex-katásokat

Kiszámolták, mennyivel nőhet az adófizetési kötelezettség, ha egy katás vállalkozó átalányadózóként folytatja tevékenységét.

Egy képzettséghez kötött munkát végző (a garantált bérminimum után fizető), csak 40 százalék költségátalányra jogosult, havi 750 ezer forint bevételt szerző vállalkozó terheit vette számba a Napi.hu a Niveus Consulting Group szakértőjének segítségével. Katásként havi 50 ezer forint megfizetésével letudhatta az adót a vállalkozó.

Brutális meglepetés érheti az átalányadózásba menekülő ex-katásokat

Ha tavaly szeptembertől a megszűnt kata helyett

az átalányadó megoldást választotta, akkor a következőképpen alakultak az adóterhei. Tavalyra (az év közbeni áttérés miatt) átmeneti szabályok vonatkoztak, a legtöbb ember belefért az adómentes keretbe. A bérminimum után csak havi 86 125 forint volt a fizetendő.

Januártól idén 1,392 millió forint árbevételt szerezhetett adómentesen,

így az első három hónapra (áprilisi bevallás) mindössze a garantált bérminimum után fizetendő minimumjárulékot kellett megfizetnie, ami havi 98 183 forint volt, ez április 12-ig összesen 294 549 forint adófizetési kötelezettséget jelentett neki. (Katázva háromszor ötvenezer lett volna a három havi adó.) A második negyedévi bevallásnál (július 12-én volt esedékes) azonban már

jóval magasabb adófizetési kötelezettséggel szembesülhetett,

változatlan kondíciók mellett:

  • 15 százalék személyi jövedelemadó: 67 500 forint (hiszen elfogyott az a rész, ami mentes a személyi jövedelemadó alól)
  • 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék: 83 250 forint
  • 13 százalék szociális hozzájárulás: 58 500 forint

A fizetendő adó így összesen havi 209 250 forint lett (a katában megszokott havi 50 ezer forint helyett), azaz a három hónapra már 627 750 forintra rúghatott.

Az évek óta havi pár tízezer forint adófizetéshez szokott átalányadózó

most hirtelen több százezer forint adókötelezettséggel szembesül, ami  így nyár közepén, amikor mindenki szívesen gondol a számláján lévő elkölthető pénzre, borzasztóan kellemetlen meglepetés – összegzett Pálffy Miklós szakértő.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top