nlc.hu
Aktuális

Áremelkedéshullámot okozhat a KATA kivéreztetése

A kisebb lakóházak közös költsége akár 25-35 százalékkal is nőhet a KATA megszüntetése miatt

A KATA beszüntetése egyáltalán nem csak a korábban katázó vállalkozókat érinti. Ők az új vállalkozási formájuk miatt kénytelenek lesznek árat emelni, és ez az élet sok területén okozhat áremelkedést, legyen az a társasházak közös költsége vagy a nyelvtanulás.
Villanyszerelő

Korábban rengeteg takarító, közös képviselő és villanyszerelő is katázott, de a törvénymódosítással ennek vége. Egy több társasházat kezelő szakember az RTL Híradójának arról mesélt, hogy ez elsősorban a kisebb, 5-30 lakás közötti lakóházaknak okoz majd fejtörést, náluk akár 25-35 százalékos áremelkedéssel is járhat.

Áremelkedésre számíthatunk a nyelviskolák piacán is: a csoportos nyelvtanfolyamok kétszeresükre drágulhatnak, mivel a nyelvtanárok többsége mostanáig katázott. A költségnövekedés miatt tanulók tízezrei számára válhat elérhetetlenné a nyelvtanulás. A jogosítványok megszerzése is drágulhat, mivel az oktatók eddig katáztak: akár harmincezer forinttal kerülhet többe a jövőben a jogosítvány. Az RTL-nek nyilatkozó adószakértő szerint azok a vállalkozások, melyeknek nem több a bevétele havi háromszázezer forintnál, nem járnak rosszabbul az átalányadózással, de ötszázezer forintnál az adózás mértéke már a kétszeresére növekedik. Nem csoda, hogy emiatt tegnap és tegnapelőtt tömegek tüntettek a fővárosban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top