nlc.hu
Aktuális

Elfoglalták a Nyugati teret a katatörvény ellen tüntetők

Tüntetés a katatörvény ellen: elfoglalták a Nyugati teret – frissítve

A katatörvény módosítása ellen demonstrálók szerda este elfoglalták a Nyugati teret, megbénult a közlekedés.

Több ezren gyűltek össze a Parlament előtti Kossuth téren szerdán este 6 órakor, hogy a kedden elfogadott új katatörvény ellen tüntessenek.

A Momentum által szervezett tüntetés 19 órakor véget ért, ám egy nagyobb csoport elindult a Nyugati tér felé, és fél nyolc előtt a tömeg elfoglalta a teret. Kormány- és fideszellenes rigmusokat skandáltak. Azt is kiabálták, hogy „Orbán, takarodj!” és „Elegünk van!”.

Fotó: nlc

Fotó: nlc

A közlekedés megbénult, a villamos is áll, a helyszínre rendőrök érkeztek, és visszafordítják a forgalmat.

A tüntetők közül többen azt kiabálták, hogy menjenek az Oktogonra, és végül nyolc óra körül a tömeg elindult az Oktogon felé. 

A körülbelül ezer emberből álló tüntető tömeg az Oktogonon este nyolc óra után úgy döntött, hogy a Hősök tere közelében lévő Lendvay utcai Fidesz-székházhoz megy tovább, az Andrássy úton.

A tüntetők egy része letelepedett az Oktogon közepén, másik részük pedig háromnegyed kilenc előtt a Lendvay utcai Fidesz székházhoz ért, amit addigra rendőrsorfal vett körbe. Ott a tömeg többek között azt skandálta: „Konzultálni jöttünk”. Az emberek egy megafont adnak körbe, amiben mindenki elmondhatja, miért éri hátrányosan a kata megszüntetése.

Este kilenc előtt a tömeg Lendvay utcához vonuló része visszaindult az Oktogonhoz. Az Andrássy utat lezárták. Az Oktogontól a tömeg az Erzsébet körúton a Blaha Lujza térig ment, ahol az Erzsébet híd felé vette az irányt. 

Az Erzsébet-híd budai, Attila út felé vezető lehajtójánál a Vár felé hömpölygő tömeg rendőrsorfalba ütközött, amit megpróbáltak kikerülni. Itt némi dulakodás is kialakult, mindkét fél kezdeményezésére. Ezen a ponton már sisakos rendőrök is megjelentek. 

A tüntetők tizenegy óra után értek fel a Várba,

ahol a Miniszterelnöki Hivatal irányába indultak el a Dísz tér felől. A Miniszterelnöki Hivatal elé érve, fél tizenkettő után a rendőrök távozásra szólították fel az “Elegünk van”, “Konzultálni jöttünk”, Magasabb fizetést a rendőrnek” és “Bűnözőket védtek” jelszavakat skandáló tüntetőket.

Éjfél táján, többszöri rendőri felszólítást követően a tüntetők jelentős része elvonult a Miniszterelnöki Hivataltól a Dísz tér irányába. A helyszínen pár száz ember maradt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top