nlc.hu
Életmód

Jelek, hogy pszichopatával jársz

5 intő jel, hogy egy pszichopatával jársz

Nem mindenki pszichopata ugyan, akire az alábbi tulajdonságok érvényesek, de minden pszichopatára jellemzők – ezért figyelj rájuk.

Mostanában a nárcisztikus jelző mellett sokat dobálják a pszichopata szót is. A pszichopátia azonban egy személyiségzavar, melyben jóval kevesebben szenvednek, mint amennyire jelzőként általánosodott a kifejezés. Hogy pontosak legyünk: a társadalom mindösszesen 1-2 százalékánál figyelhető meg, nemtől függetlenül. Bár tény, hogy a nemek közti arányok nem egyenlők, és a női pszichopaták kicsit másképp viselkednek férfi társaiknál. A pszichopátiát a mai napig kutatják, a szakemberek pedig elkülönítik a genetikai alapon kialakult, veleszületett személyiségzavart a nevelés, környezeti behatások miatt kialakult betegségtől. Hiába van azonban ennyi különféle formája a pszichopátiának, van néhány közös dolog minden betegben. Gyakran elbűvölő, vonzó személyiségek, akiket nem lehet nem kedvelni. A bűvkörükbe vonnak, ugyanakkor van egy sötét oldaluk is: manipulatív, lelkiismeretet és empátiát nem ismerő emberek ők.

Ez egy rendkívül összetett személyiségzavar, ami egyfajta spektrumként viselkedik. Egyesek erősebben tanúsíthatják a pszichopátia jeleit, mint mások. Ha azonban az alábbi jellemzőket észleled, van rá esély, hogy egy konkrét pszichopatával hozott össze az élet. Ennek ellenére hangsúlyozzuk, hogy a lista alapján nem lehet diagnosztizálni senkit. Viszont tény, hogy ha csak néhány pont is igaz az új párodra, akkor még nem késő szakítani.

Villámsebesen halad a kapcsolat

A pszichopatákat egy kapcsolat eleje gyakran izgalommal tölt el. Ez azonban nem azt jelenti, hogy elköteleződtek és mélyen törődnek az új partnerükkel. Ez a dopamin vezérelte stációja a szerelemnek a függéshez hasonló érzéseket kelt bennük, ami ha elmúlik, az új párjuk iránti érdeklődés is elszáll. Ilyenkor érezheted azt, hogy távolságtartóbb, elhidegültebb lesz a korábban téged körülrajongó személy. Ne aggódj, nem veled van a baj! Jó eséllyel az ördögi körének csak egy újabb állomása volt ez a viszony, melyben a pszichopata először szinte piedesztálra emeli a párját, majd értékteleníti, végül eldobja őt. Mivel sosem kötődött igazán, könnyen továbbáll a következő kiszemelthez – fittyet hányva az okozott fájdalomra.

You harmadik évad

Jelenet a You harmadik évadából (Fotó: Netflix)

A bocsánatkérés vajon mi?

Miután a pszichopaták agyában az érzelmi reakciók feldolgozásáért felelős rész, az amigdala elégtelenül vagy egyáltalán nem fejlődött ki, ezért képtelenek bűntudatot érezni. Vagyis nagyon leegyszerűsítve: nincs lelkiismeretük. Ezért simán viselkedhetnek immorálisan, ha pedig ezzel megbántanak másokat, eszükbe sem jut bocsánatot kérni. Ha mégis felismerik, hogy ez egy olyan helyzet, ahol általában legalábbis elnézést kérnek, a szavaik üresen csengenek. A megbánás vagy épp bűntudat hiányzik a bocsánatkérés mögül egész egyszerűen azért, mert nem képesek megélni ezeket az érzelmeket. Így hamarabb hagyják el a szájukat olyan mondatok, mint „Lépj túl rajta”, „Túl érzékeny vagy” vagy „Miért beszélünk még erről? Ez már a múlt”.

Nárcisztikus viselkedés

Az antiszociális személyiségzavar velejárója a nárcizmus. Az úgynevezett elsődleges típusú pszichopaták (vagyis akiknél genetikai okai vannak a személyiségzavarnak) azok, akik a nárcizmus jeleit mutatják. Elképesztően sokat gondolnak magukról, nincs szükségük mások elismerésére. Minden kontroll vagy imádat iránti vágy a felsőbbrendűség érzéséhez kapcsolódik, nem pedig a bizonytalansághoz.  De ezt azért meg kell jegyeznünk: (majdnem) minden pszichopata nárcisztikus, de nem minden nárcisztikus pszichopata.

Kontrollmánia

Ugyan a felsőbbrendűség érzésükből fakad, de mint mondtuk, szükségük van a kontrollra és a hatalomra. Ezt pedig gyakran a kapcsolataikban gyakorolják. Ezek az emberek nem kötődnek őszintén senkihez, így valódi barátságokat sem tudnak kialakítani. Egy pszichopata általában kihasználja a körülötte lévőket, és az ő hűségüket, bizalmukat és szeretetüket. Bábként tekint a környezetében élő emberekre, akik majd megvédik őt, egyetértenek vele, esetleg akiket később feláldozhat, hogy a saját reputációját védje. 

Erkölcsi nulla

A pszichopátia alapja az immoralitás. Ez pedig eredendően azt jelenti, hogy egy pszichopata meg fog bántani másokat. Gyakori, hogy az ilyen személyiségzavarral élőnek kettős élete van, gonosz gondolatai, erőszakos viselkedési mintái. Ezek a internetes trollkodástól a konkrét bántalmazásig terjedhetnek. A pszichopatával való viszony kifejezetten traumatikus lehet a pár másik felének, aki bántalmazó kapcsolatban ragadhat. Ezért érdemes a lehető leghamarabb kiszúrni a jeleket, hogy elkerüljük a legrosszabbat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top