nlc.hu
Életmód

Arcápolás 50 éves kor fölött

Ragyogás 50 fölött is – A legfontosabb arcápolási tippek

50 éves kor fölött is ragyoghatunk! Fogadjuk meg az alábbi tanácsokat, hogy megőrizzük fiatalságunkat. A csoda belülről fakad, de külsőnk is csodás lehet.

Mindenki tudja, hogy a szépség belülről fakad, de azért szeretnénk megőrizni a kortalan fiatalság látszatát. 50 év fölött extra gondoskodást igényel bőrünk, hogy megőrizhesse fiatalos csillogását. Nem kínálunk csodával határos megoldásokat, inkább tanácsokat és szokásokat, amelyekkel 50 fölött is vigyázhatunk szépségünkre.

Arcát tartó, mosolygó idős nő.

Vigyázhatunk szépségünkre egyszerű praktikákkal is

Viseljünk naptejet minden nap

A csapból is az folyik, hogy minden nap kötelező naptejet hordani. Ez azonban nem véletlen, mert a fényvédelem kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy védekezhessünk a káros sugarakkal szemben. Semmi sem károsítja annyira bőrünket, mint a napfénynek való kitettség. Ez az elsődleges oka a bőrrák kialakulásának, illetve a barna foltok és a ráncok keletkezésének.

Nem minden fényvédő azonos hatékonyságú. Válasszunk olyan fényvédőt, amely legalább 30 SPF faktoros és megfelelő védelmet nyújt az UVA és UVB sugarak ellen. Három fontos dolgot kell észben tartanunk, miután megtaláltuk a tökéletes fényvédőt:

  • Viseljük esőben és napsütésben egyaránt. Az UV-sugarak áthatolnak a felhőkon is, ezért fontos, hogy minden nap használjunk naptejet vagy olyan arckrémet, amely tartalmaz fényvédőt. Ne aggódjunk, a naptej nem fogja eltömíteni pórusaink, főleg, ha minden este megtisztítjuk arcunk.
  • Kenjük újra naponta többször. Minden bőrgyógyász ragaszkodik ahhoz, hogy – bőrtónustól függetlenül – naponta többször is használjunk naptejet.
  • Használjunk naptejet a kezünkön is. Szakértők szerint az ember életkorát abból állapítják meg, hogy megnézik az illető kezét és nyakát.

Gondoskodjunk megfelelő arctisztítókról és hidratálókról

Idős nő vattakoronggal törli az arcát.

Fontos a megfelelő arctisztító használata

Nagyon fontos, hogy megfelelő arctisztítókat, hidratálókat használjunk, és hogy kialakítsunk egy bőrápolási rutint, bőrtípusunknak megfelelően.

Ha zsíros bőrünk van, akkor szerencsésnek mondhatjuk magunk. A zsíros bőr hajlamos kevesebb ránc kialakítására. Ha érzékeny bőrünk van, mindig teszteljük az összes terméket a nyakunkon vagy a karunkon, mielőtt az arcunkon használnánk őket. A termék, amit pár évvel ezelőtt gond nélkül használhattunk, lehet, hogy most teljesen más reakciót vált ki.

Mit tegyünk, ha száraz a bőrünk?

Idősebb korral a bőr egyre szárazabbá válik. Az életkor előrehaladtával lelassul a bőr olajtermelése és a sejtmegújulás, különösen a menopauza után. Annak érdekében, hogy a száraz bőr a lehető legjobb állapotban legyen, fontos megfelelő termékeket használni, amelyek segítenek a bőr hidratáltságának megőrzésében. Emellett fontos a bőrradír használata is.

Idős nő fürdőköpenyben testápolót használ.

Hidratáljunk minden bőrfelületet, ne csak arcunk és nyakunk

Néhány tipp, hogy ne száradjon ki az arcunk:

  • Ne használjunk forró vizet, mert ez csak kiszárítja a bőrt. Használjunk helyette langyos vizet.
  • Használjunk krémes tisztítószert, amely kifejezetten száraz bőrre lett tervezve. Így nem kell vagyonokat kiadnunk drága márkákra, amelyek lehet, hogy nem is működnek a legjobban.
  • A vastag, hidratáló krémek és olajok segítenek megőrizni bőrünk nedvességét. Mindig vigyük fel éjszaka, és reggel a smink alá.
  • Gondolkodjunk el olyan termék beszerzésén, amely hialuronsavat tartalmaz, mert ez az egyik legújabb hullám a bőrápolásban. A hialuronsav hatékonyan felpuhítja a bőrt, és segít a nedvesség megőrzésében.
  • Használjunk bőrradírt legalább hetente egyszer. A száraz bőrrel gyakran kéz a kézben jár a hámló bőr, így hetente kétszer is érdemes bőrradírt használnunk. Érdemes kipróbálni alfa-hidroxi savakat is. Ezek kiváló választások szinte minden bőrtípus számára.

Annak érdekében, hogy a test többi része is hidratált legyen, kerüljük zuhanyzásnál a szárító szappanokat, válasszunk inkább krémes tusfürdőket. Fürdés vagy zuhanyzás után is kulcsfontosságú a bőr hidratálása. Ennek a célnak tökéletesen megfelelnek a drogériákban kapható krémek vagy olajok (extra szűz kókuszolaj és mandulaolaj).

Találjunk olyan olajat, amely tetszik nekünk

Nő olajat tesz homlokára pipettából.

Találjuk meg az olajat, amely megváltoztatja életünk

Az olajok jelenleg hatalmas slágerek a bőrápolásban. Mindenki a kedvenc olajairól beszél, hogy milyen illatot kedvelnek a legjobban és melyik termék a legjobb az adott bőrtípusra. A toplistás arcolajak száma végtelen, tehát próbáljunk ki néhányat, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbbet.

A bőrradír kulcsfontosságú

Az idősödés lelassításához elengedhetetlen a bőrradír használata. Arcunkon a külső réteg az csak elhalt bőr, ami egyre vastagabbá válik. Ezt bőrradírral tudjuk eltávolítani. Használjuk bőrradírt legalább hetente egyszer, mind az arcunkon, mind a testünkön. Ha száraz és hámlásra hajlamos a bőrünk, akkor még gyakrabban is szükség lehet rá (különösen hideg téli hónapokban).

Használjunk száraz kefét a hámlasztáshoz, mielőtt zuhanyozunk, így a hidratáló krém sokkal könnyebben beszívódik majd.

Próbáljuk ki a retinolt

Drogériákban nem árulnak krémeket, amelyek visszafordítják az idő kerekét. Azonban létezik egy hatékony szer, amelyet sok helyen beszerezhetünk. Ez a retinol, illetve az orvos által felírt retinoidok (például Retin-A). Egy jó retinol krém, amelyet minden este használunk, segít csökkenteni a finom ráncokat, mert bejuttatja a kollagént a bőr alsó rétegeibe.

(Forrás: Byrdie, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top