nlc.hu
Életmód

Jó ötlet-e együtt nyaralni az exeddel?

„Amikor szakítasz, de a nyaralás már ki van fizetve” – Jó ötlet-e együtt nyaralni az exeddel?

A nyár alapvetően az önfeledt boldogság és a szórakozás évszaka, de nem mindenkinek felhőtlen az öröm – sokan ugyanis ilyenkor vetnek véget a kapcsolatuknak. De mit lehet tenni, ha a közös nyaralás már ki van fizetve? Jobb elengedni a dolgot és elveszíteni a pénzt, vagy megkockáztatni, hogy néhány napot összezárva töltsünk a volt párunkkal? Ennek jártunk utána.

„Kifizettem a párommal egy közös nyaralást, de azóta szakítottunk, mit csináljak?” – olvastam néhány hónapja egy tanácskérő posztot egy online fórumon.

Arra gondoltam, hogy a helyzetbe még belegondolni is rossz, arra pedig abszolút nem számítottam, hogy néhány hónap múlva magam is hasonló dilemmával fogok szembesülni. Azonban így lett és egy közösen megváltott fesztiválbérlet ára látta a kárát. Én úgy döntöttem, hogy lenyelem a békát, és inkább kihagyom az egészet, minthogy akárcsak véletlenül összefussak a exemmel, de a TikTok tanúsága szerint van, aki nálam bátrabb: hódítanak ugyanis azok a videók, amin exek együtt mennek el nyaralni, mert már úgyis kifizették az árát.

Mint a közösségi médián sok minden, úgy persze ezeknek a TikTok-videóknak egy része egyértelműen kamu: a párok profilján látszik, hogy még mindig együtt vannak és nagy eséllyel nem is szakítottak sosem. Ettől függetlenül van néhány olyan poszt is, ami feltehetően valódi exeket mutat be, de nehéz eldönteni, hogy pontosan mennyi. A kérdés viszont nem hagyott nyugodni: valójában mit lehet csinálni ilyenkor? Erről kérdeztem fiatal nőket.

„Elmentünk, aztán hazaérve újra szakítottunk”

A barátaimmal való beszélgetés során kiderült, hogy a téma kapcsán a legtöbben egyetértünk: jobb kihagyni egy nyaralást, mint a volt párunkkal részt venni rajta.

Ha szakítunk, annak oka van, és nem hinném, hogy jó ötlet egy olyan emberrel több napot összezárva tölteni egy idegen országban, akivel arra jutottatok, hogy nem akartok egymás életének részei lenni” – véli Zsófi. Ő ugyan még nem került ilyen helyzetbe, de ha valaha így alakulna, akkor nem is kérdés, hogyan döntene.

„Szerintem az a legjobb megoldás, ha egymás között lerendezitek anyagilag. Valamelyik fél fizesse ki a másiknak azt, amennyit az elköltött az utazásra és menjen el egy barátjával vagy az új párjával, így a lefoglalt út sem vész kárba” – teszi hozzá.

Hajni hasonlóan gondolkozik: „Ha békében váltok el, jó ötletnek tűnhet, de elég sok a buktatója” – mondja.

Szerintem mindkét felet összezavarná, és felesleges problémákhoz vezetne egy szakítás utáni közös nyaralás

– teszi hozzá.

Dóri az egyetlen olyan, aki maga is volt hasonló helyzetben: a horvátországi vakációjuk előtt néhány nappal szakított az akkori barátjával, de mivel már nem tudták átalakítani a programot, végül együtt mentek el az útra. A nyaralás viszonylag eseménytelenül telt, végig úgy viselkedtek, mintha egy pár lettek volna – meséli a lány.

„Természetesen első nap újra összejöttünk, aztán hazaérve viszont megint szakítanunk kellett, ami elég kellemetlen volt” – összegzi. Ettől függetlenül ha választhatna, újra elmenne, csak jobban meghúzná a határokat.

„Szerintem ez az exszel való kapcsolat minőségétől függ” – mondja Anna, aki szintén nem zárkózik el az ötlettől.

Elmentek, ha már ki van fizetve

fotó: getty images

„Lehet egy békés elválás része, és egy passzív-agresszív, veszekedős rémálom is belőle. Én valószínűleg elmennék, mert régóta nem voltam nyaralni, de azon is elgondolkoznék, hogy megpróbálom visszaváltani a már kifizetett jegyeket, és foglalok belőle egy utazást egyedül” – teszi hozzá.

Abban még a két kevésbé kritikus lány is egyetért azonban, hogy nem mindegy, hogy milyen körülmények állnak fent: az együttalvás például egyikük szerint sem jó ötlet. 

Mi olyan szálláson voltunk, ahol nem lehetett kétágyas vagy külön szobára cserélni az előre lefoglalt szobát – mondja Dóri. – Az, hogy szakítás után egy ágyban aludtunk, csak tovább bonyolította a dolgokat.”

Anna is egyetért abban, hogy csak akkor működhet a közös nyaralás, ha mindkét félnek van lehetősége külön is elvonulni. Nem árt lefektetni néhány szabályt sem, arra vonatkozóan, hogy mi és mi nem fér bele az együtt töltött időbe – véli.

Ha jól csináljuk, még akár segíthet a lezárásban is

A legnagyobb meglepetésemre a pszichológiai szakirodalom szerint nem olyan egyértelműen „no-go” az exszel való közös nyaralás, mint a mi fejünkben. Szintén a TikTok felületén pörgött korábban nagyon a „szakítós-nyaralás” trend, aminek az volt a lényege, hogy a párok a szakítás előtt elutaztak együtt néhány napra, amolyan lezárásként. Úgy hangzik, mint egy rémálom, ugye? A szakértők szerint pedig nem feltétlenül az.

@nancteby Day 1 of our breakup weekend. Not pictured: me crying all day. #bittersweet #breakup #1year #inlove #heartbreak ♬ keep the rain - searows

A párterapeuták szerint ha egy kapcsolati dinamika nem mérgező és a felek kölcsönösen tisztelik egymást, egy ilyen „tudatos lezárás” még akár segíthet is a kapcsolat elvesztésének feldolgozásában.

Lexx Brown-James szexterapeuta elmondta a VICE-nak, hogy egy utolsó közös nyaralás működhet, ha a párok komolyan gondolják azt, hogy ideje lezárni a kapcsolatot és békében továbblépni.

„A tapasztalataim szerint ez akkor működik jól, ha közös megegyezésen alapuló szakításról beszélünk, amiben nincsen ellenségeskedés vagy egymás hibáztatása” – részletezte.

Brown-James kiemelte, hogy a közös szakításos programok, mint például a nyaralások vagy a partik átgondoltan végrehajtva segíthetnek átformálni a szakítással kapcsolatos elképzeléseinket. 

„Az egyik kedvenc példám egy pár volt, akik válási partit rendeztek. Meghívták a barátaikat és a bulin megígérték egymásnak, hogy szülőként és emberként is támogatni fogják egymást. Ettől függetlenül nem volt már közöttük semmi romantikus, egyetértettek abban, hogy a párkapcsolatuk már nem működik, és másokkal boldogabbak lehetnek” – mesélte.

Az ilyen szakítós programok megtervezésekor azonban fontos, hogy mindkét fél egy oldalon álljon.

Egy ilyen program jó lehet, ha mindkét félnek egyértelmű, hogy a szerelmi kapcsolat nem működik

– mondta Brown-James.

A szakember hozzátette, hogy ha a pár egyik tagja azonban még mindig reménykedik a kapcsolat helyrehozásában, akkor érdemes kerülni mindenféle közös tevékenységet, így a nyaralást is.

Annak eldöntése, hogy elmenjünk-e előre fizetett nyaralásra az exünkkel, összetett és mélyen személyes döntés. Míg egyesek számára ez egy kifizetődő élmény, amely lezárást és a kapcsolatok megújításának lehetőségét kínálja, mások érzelmileg kockázatosnak találhatják. Alapvető fontosságú, hogy mérlegeljük a lehetséges előnyöket a lehetséges buktatókkal szemben, és gondosan mérlegeljük mindkét érintett fél aktuális érzelmi állapotát. A nyílt kommunikáció és a szándékok világos megértése létfontosságú annak biztosításához, hogy az utazás reális elvárásokkal és kölcsönös tisztelettel induljon el, függetlenül a végeredménytől – összegezte Brown-James.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top