nlc.hu
Életmód

Ez lett Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban

Magyarország Tortája: egy különleges balatoni fagylalt ihlette meg az idei győztest

Természetesen kihirdették a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét is.

A Magyar Cukrász Ipartestület 17. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Idén versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból (újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények) minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál, írja a Telex

A három fordulós verseny idei nyertese Lakatos Pál Spicces füge respektus fantázianévre keresztelt tortája lett. A győztes ötletet egy balatoni nyaraláson kóstolt fügefagylalt adta, amihez a szigetszentmiklósi cukrászmester úgy gondolta, hogy jól passzol majd a karamell és a tokaji aszú. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben. A cím mellett Lakatos Pál különdíja egy, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített, kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi tortatál.

Spicces füge respektus

A Spicces füge respektus lett Magyarország Tortája 2023-ban. (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 12. alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. 

Az idei versenyt Lawal-Papp Zsófia nyert meg Kikelet elnevezésű édességével. A makói Papp Cukrászda cukrásza a tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, és némi áfonyát és  levendulát adott hozzá a vaníliás fehércsokoládés mossue és gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskótához. Egy szelet Kikelet torta energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A Kikelet lett Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban

A Kikelet lett Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban. (Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Magyarország Tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. További információ, és augusztus 17-től a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. A cukormentes országtortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top