Gasztro

Megvan az idei Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája

Az országtorták cukros és a diétás változatait augusztus 19-től lehet majd megkóstolni.

A pilisszentiváni Jókenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Szentivánéji Álom nevű cukormentes torta győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be a Magyarország Tortájával és a Szent István napi kenyérrel együtt. Magyarország Tortája idén a Curiositas nevű finomság lett, melyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda készített. 

Magyarország Tortája: a birsalma a titka

CURIOSITAS – Kíváncsiság torta

Íme a Curiositas – Kíváncsiság torta, Fotókredit: Nagy Mihály

„CURIOSITAS” – latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a nyertes tortára, hiszen izgalmas, újszerű íz kombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz. A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.

CURIOSITAS – Kíváncsiság torta

Étcsokis a bevonata a Curiositas – Kíváncsiság tortának – Fotókredit: Nagy Mihály

Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte, a fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. A birs zselét birs kompóttal egészítette ki és birs pálinkával tette teljessé. Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé Magyarország idei ünnepi tortáját.

Magyarország Cukormentes Tortája: kellemesen savanykás

A 2020-as győztes Szentivánéji Álom Dienes Andrea cukrászmester vezetésével készítette a Jókenyér csapata. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, amelyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, amelyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns megjelenés is párosul.

Megvan, melyik az ország tortája és az ország cukormentes tortája

Az ország cukormentes tortáját – a cukros országtortával együtt – augusztus 19-től kóstolhatják meg az édesszájúak (Fotó: Erdőháti Áron)

A Szentivánéji Álom a MDOSZ számításai alapján szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kalóriát tartalmaz, ezért a cukorbetegek számára is jó választás lehet. 

A két győztes édességet augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában árusítják majd.

További ínycsiklandó édességek, sütik és torták: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top