Mint arról beszámoltunk, a Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreáció nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett. Az év végéig a Magyar Cukrász Ipartestület cukrászai készíthetik a tortát, így közel 400 cukrászda kínálja a tortát, és augusztus 19-én a Magyar Ízek Utcájában (a Várkert Bazárban) is fogyasztható lesz. Egy szelet 1300-1400 forint körül lesz, az „utcában” viszont 1400-1500 forint körüli árra lehet számítani, de Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnök szerint az árból 4-500 forint eleve maga az alapanyag – írja az Infostart.hu.
Az idei kiírásban amúgy hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból kellett dolgozni a cukrászoknak. Lakatos Pál, a győztes a tokaji aszút és a magyar akácmézet választotta, a spicces jelző az aszúra utal, ami viszont kiforralva került a tortába.
A győztes torta, a Spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sós karamellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbabtöretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg. A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol.