nlc.hu
Életmód

Erotikus motívumokkal díszített szekér került elő Pompeji romvárosából.

Szex-szekeret találtak a régészek Pompejiben

Időszámításunk után 79-ben a Vezúv kitörése 3000 emberéletet követelt, egyben pedig el is pusztította Pompeji városát. Földünk egyedülálló régészeti helyszíne kétmillió látogatót fogad egy évben, miközben nagy része még feltáratlan.

2018-ban az olasz rendőrség lehallgatott néhány sírrablót,

így jutottak el egy alagúthálózathoz, amit Pompejitől 700 méterre ástak, eltemetett értékek után kutatva. Az egyik ilyen alagút egy ókori villa szobáihoz vezetett, amely egy 1908-ban felfedezett birtokhoz, a Villa Giulianához tartozott. A régészek úgy döntöttek, hogy ismét feltárják a helyszínt, és jól tették, hiszen néhány hónappal később lovak csontvázait, majd egy négykerekű római szekeret találtak, kiváló állapotban.

Szex-szekeret találtak a régészek Pompejiben

A két lovas szekér emberek és tárgyak szállítására is alkalmas volt.

Pompeji keskeny, négy méter széles utcái nem adtak teret a manőverezésnek – a megtalált szekér a kanyarodási nehézségek leküzdésére csapágyas, elcsukló kerekeket, illetve alacsony alépítményt használt. Oldalát és a hátulját tíz medalion díszítette, ezeken különböző erotikus jelenetek láthatók.

Akkoriban az ilyen ábrázolások sokkal hétköznapibbak voltak

és általában istenségekhez kötődtek (pl. Vénuszhoz, a termékenység istennőjéhez). Vallási és társadalmi szimbólumként alkalmazták azokat. A Villa Guilianában talált szekér motívumai előkelőséget, gazdagságot sugároznak, tehát luxusjárgány lehetett. A Pompeji: A Villa Giuliana eltemetett titka című dokumentumfilm a Viasat History műsorán látható majd, az erotikus ábrákkal díszített szekérrel együtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top