nlc.hu
Életmód

Megjelent és szaporodik hazánkban a mosómedve,

Már bekerítették Budapestet a mosómedvék

Vadon élő mosómedvéket filmeztek le egy Budapesttől harminc kilométerre fekvő erdőben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői vadbiológus kutatói.

Az Észak-Amerikából származó mosómedve (procyon lotor) néhány tucat egyede élhet jelenleg Magyarországon. Mivel főképp éjjel aktívabbak, nehéz összefutni velük. Az Európa számos országában lévő tenyészetekből illetve hobbitartásból kivaduló állatok növekvő állománya nem szerencsés az őshonos élővilág épsége szempontjából. A kutatók szerint Magyarországon

Már bekerítették Budapestet a mosómedvék

valószínűleg fogságból szökött egyedek élnek a főváros szomszédságában,

sőt szaporodnak is: egy nősténynek évente öt-hat utóda is lehet. A mosómedve leginkább tojást, hüllőt, békát, rovart, gyümölcsöt fogyaszt. Idegenhonos ragadozófajként lényeges kártétele a madárfészkek kifosztása. Az egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai azt vizsgálják, hogy milyen hatása van a mosómedvéknek a hazai, őshonos faunára.

 

A kutatók műfészkeket és -odúkat helyeztek ki fácántojásokkal,

majd vadkamerákkal vizsgálták a fészekrablókat a Budapest melletti erdőben. A képeken és videókon gyakran tűntek fel a mosómedvék. A projekt honlapja szerint 1998-ban kilenc mosómedvét öltek meg a hazai vadászok, azóta minden évben agyonlőttek néhányat: a 2021/2022-es időszakban már 19 állattal végeztek. Nagy részüket Pest megyében lőtték le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top