nlc.hu
Életmód

8 házi praktika orrdugulás ellen

8 házi gyógymód orrdugulás kezelésére

Az orrdugulás nagyon megnehezítheti a mindennapokat. Nem tudunk rendesen levegőt venni az orrunkon keresztül, ezért szájon keresztül kezdünk lélegezni, amitől pedig kiszárad a torkunk, az kaparni kezd, és ez egy végeláthatatlan rossz folyamat.

Ne forduljunk rögtön szteroidos orrspray-k felé, mert könnyen függőkké válhatunk, annak pedig nagyon sok káros következménye van hosszú távon a szervezetünkre és a mindennapjainkra is. Készítsünk inkább házi alapanyagokból gyógymódokat, erre hoztunk most néhány példát.

Sokféle oka lehet az orrdugulásnak:

  • megfázás, influenza és más vírusok
  • allergének – por, pollen, szőr
  • hormonális változások
  • pajzsmirigy-alulműködés
  • környezeti változások – időjárás, páratartalom-és hőmérsékletváltozások
  • alkohol, kábítószerek
  • stressz
  • orrsövényferdülés

Házi praktikák orrdugulás ellen:

Gőz

Forró vizet kell tenni egy tálba, fölé hajolni, előtte fejünket letakarni egy törölközővel. Még jobb, ha kamillát teszünk a vízbe. A gőz belélegzése elősegíti a felgyülemlett orrváladék lebomlását, és a járatok újbóli megnyitását.

Meleg borogatás

A borogatás az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben megoldható megoldás orrdugulásra, mert elősegíti a légutak tisztítását és a nyomás enyhítését. Egyszerűen be kell nedvesíteni meleg vízzel egy rongyot, és azt feltenni az orra.

Plusz vitaminbevitel

A sok-sok gyümölcs és zöldség fogyasztása elengedhetetlen az orrdugulás megszüntetése érdekében, mert tele vannak vitaminokkal. Elsősorban C-vitamin-dús ételeket érdemes beletenni az étkezési rendünkbe. A kiviből, citromból készült turmixok plusz löketet adnak a szervezetnek.

Elegendő folyadékbevitel

A megfelelő hidratáltság az egyik legfontosabb eleme a szervezet egészséges működésének. Ha nem iszunk meg napi minimum 2 liter folyadékot, akkor a szervezetünk jelezni kezd. Egy ilyen jel lehet az orrdugulás. Érdemes ezekben a napokban 3 liter folyadékot is bevinnünk, lehetőleg víz vagy esetleg tea formájában.

Vöröshagyma, fokhagyma

A hagymákban található csípős anyagok segítenek kidugítani az orrot és feloldani a benne lévő váladékot. Főzzünk pár percig apróra felvágott vöröshagymát vagy fokhagymát, majd gőzöljünk a hagymás főzettel pár percig. A fokhagymát összezúzva és mézzel összekeverve meg is ehetjük.

Egy nő otthon gőzölést végez: egy lábas felé hajol törölközővel letakarva a fejét, miközben szívja be a gőzt.

A gyömbéres vagy kamillás gőzölés segíti az orrjáratok tisztulását (Fotó: Getty Images)

Gyömbér

A gyömbér gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért ilyenkor érdemes belőle fogyasztanunk. Fel kell szeletelni egy gyömbér gyökerét és felforralni, majd akár teaként meginni. Másik megoldásként beleáztathatunk egy rongyot a meleg gyömbéres vízbe, majd a rongyot az arcunkra felhelyezni minél tovább.

Fekete retek, torma

A retket reszeljük le, a levét passzírozzuk ki egy edénybe, keverjük össze mézzel és citrommal, majd igyuk meg. A tormát lereszelve tegyük a nyelvünkre, pár percig forgassuk a szájunkban, majd köpjük ki.

Almaecet

Két evőkanál ecetet keverjünk össze mézzel egy bögre forró vízben, és igyuk meg. A almaecetnek meglepően jó hatása van az orrdugulásra, kitisztítja az orrot és feloldja a lerakódott váladékot.

Azonban ha ezek a módszerek nem segítenek hosszú távon, és hetek múlva is be van dugulva az orrunk, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk a problémával. Lehet, hogy az orrdugulás csak egy tünete egy nagyobb betegségnek, például arcüreggyulladásnak.

(Forrás: Házipatika, Zewa, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top