nlc.hu
Életmód

Mit jelent az ick?

„Csak akkor fogta volna meg a táskám, ha beleteszem egy zacskóba” – Mindent a pillanatról, amikor beüt az ick

Miért van az, hogy az egyik percben még vonzódsz a másikhoz, a következőben viszont már legszívesebben a bőrödből is kibújnál, ha még egyszer hozzá kéne érned? Mi okozza ezt a kellemetlen érzést? És pontosan mi is az az ick?

Ha nem beszélsz TikTokul, akkor nem valószínű, hogy szembejött már veled az „ick” kifejezés. A koncepciót viszont még akkor sem egyszerű megérteni, ha a krónikus online-ságodból fakadóan a szótárad részévé vált már ez a randizós jelenség. Azt könnyű megragadni, milyen az, amikor beüt az ick. De mitől alakul ki? És hogyan is lehet pontosan meghatározni? Ne keresd tovább a válaszokat, hozzuk a kézICKönyvet.

Mégis mi az az ick?

Az „ick” kifejezést először az Ally McBeal című sorozatban használták a széria első évad 15. epizódjában. Mármint az angol nyelvű verzióban, a magyarok csak annyit hallottak: „Nyűgös vagyok tőle”. A fordítás azonban – sok más 2000-es évekbeli sorozathoz hasonlóan – nem igazán volt pontos, a nyűgösség ugyanis nem adja át az ick lényegét.

„Ez egy olyan jelenség a randizásban, amikor hirtelen elkap egy kellemetlen érzés a randipartnereddel kapcsolatban. És szinte azonnal kiábrándulsz belőle”

 

– magyarázta a brit Cosmopolitannek Hayley Quinn kapcsolati szakértő. Lehet, hogy visszataszítónak érzed az illetőt, csalódsz benne vagy szekunder szégyened lesz tőle. Ezek mind-mind az ick tünetei.

„Az ick nem egyenlő azzal, hogy kételkedsz abban, hogy együtt akarsz-e lenni valakivel” – mondta ezt már a Relate-nek Gurpreet Singh párkapcsolati tanácsadó. „Az ick ennél sokkal taszítóbb. Nagyon erős, zsigeri megérzés, amit az illető modorától a viselkedéséig bármi kiválthat.” Elmondása szerint az ick fakadhat abból, hogy nem értesz egyet az értékrendjével. Esetleg baromira idegesít, ahogy nevet vagy épp viccet mesél. De lehet az ick oka a másik külseje, illata, vagy ahogy beszél. És ezek nem légből kapott példák.

Esztert mondjuk kifejezetten ingerli a vihogós, kamaszos nevetés. Lina azonnal parkolópályára teszi a férfit, ha „beszélgetés közben elejt valami olyat, amitől égnek áll a hajam, esetleg kiderül, hogy sötét (és közben okoskodik, na az a legrosszabb)”. Ádám pedig saját bevallása szerint „annyira pesti”, hogy a hideg rázza a tájszólástól.

Gurpreet szerint „ha beüt az ick, az nem azt jelenti, hogy bármi rosszat tett volna a randipartnered. Egyszerűen ő ilyen, ez pedig téged borzasztóan zavar.”

Kiábrándító randik

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (2009)

Mennyi idő alatt kaphatod meg az icket?

„Néha az ick szinte azonnal jelentkezik. Randizol párszor valakivel, aki mindent jól csinál, de te egyszerűen nem tudod lerázni magadról annak az érzését, hogy azonnal elfutnál a másik irányba, amikor közeledik feléd – fejtette ki Hayley. – Az ismerkedés során kicsit később is előhozhatja az icket, ha tesz valami kiábrándítót.”

Mint Beni esetében, akinek egy barátnője „nem használt fogkefét, hanem az ujjával mosta a fogát. És nem azért, mert éppen nem hozta el, hanem konkrétan nem volt neki.”

 

Gurpreet úgy gondolja, hogy az icket csak a kapcsolat elején, az első néhány hónapban, esetleg maximum a nászutas időszakban kaphatja meg az ember. Mert „ha már jó ideje együtt vagytok, és így kezdenek el kétségeid támadni, az feltehetőleg nem ick, hanem annak a jele, hogy kezdtek eltávolodni egymástól.”

Ha vonzódsz hozzá, miért jön az ick?

Emma azt mesélte nekünk, hogy ő még a pandémia idején ismerkedett meg egy sráccal, aki maszkban (és az Instagramon megosztott képei alapján) nem is lehetett volna tökéletesebb. Aztán elmentek az első randira, ahol lekerült a maszk, a pasinak meg „ilyen Tic Tac fogai voltak. Azonnal kiszerettem belőle.”

 

Azt azért magunknak is még meg tudjuk magyarázni, ha ennyire az ismerkedés kezdetén ábrándulunk ki valakiből. De azt már elég furcsa megélni, ha olyan emberrel kapcsolatban üt be az ick, akivel addig a pillanatig szívesen mélyítetted volna el a viszonyodat.

„Az emberek gyakran alábecsülik a tudatalatti kommunikáció mennyiségét. Egy személy illatára, viselkedésére vagy értékrendjére adott válaszaink sokszor nem is tudatosak. Az ick pedig ebből a tudatalatti régióból érkezik zsigeri érzésként. Ha ezt veszed észre magadon, elsőkörben gondolkozz el azon, hogy tolerálod-e az icket kiváltó viselkedést hosszútávon – tanácsolja Gurpreet. –    Amennyiben még azt sem bírod elviselni, hogy megfogja a kezed, akkor nincs min gondolkodni. Végülis az icket nem szabad figyelmen kívül hagyni, hallgass a megérzéseidre.”

Mint ahogy azt Niki is tette, aki a következő incidens után már nem sokáig járt történetünk hősével.

„Kikötődött a cipőfűzőm, de amíg a táskám a vállamon volt, nem tudtam bekötni. Nem akartam letenni a földre, ezért megkértem, hogy fogja meg egy pillanatra. Azt mondta, csak akkor hajlandó a kezébe venni a táskám, ha beleteszem egy ZACSKÓBA. Elképesztő, hogy egy 2 percig tartott női táska valakit így megrengessen a férfiúi mivoltában…”

 

Bár az ick valami irritálóra adott válasz, Hayley szerint azért azt is érdemes megvizsgálni, hogy nem a te elköteleződéstől való félelmed jelzi-e. „Az ick jó alkalom lehet némi önvizsgálatra. Tedd fel magadnak a kérdést: túl válogatós lennék? Lehet, hogy csak több időre van szükségem, amíg feloldódom a másik mellett? Néha ugyanis az ick jelezheti a másikhoz való közeledés által kiváltott diszkomfortodat. És éppen nem annak bizonyítéka, milyen idegesítő az a személy.”

Ahogy Csaba mondja: „valószínűleg velem van a baj, de én mindig menekülőre fogtam, amikor azt éreztem, hogy már a kapcsolat legelején túlzottan lelkesedik értem.”

 

Honnan tudod, hogy ez az ick?

Ha elkapod az icket, arról tudni fogsz! „Ilyenkor ingerültnek érezheted magad, undorodhatsz a másiktól és/vagy nem akarsz a közelébe sem menni. Égőnek érezheted, szégyellheted őt, és előfordulhat, hogy nem akarod, hogy hozzád érjen vagy megcsókoljon” – állítja Gurpreet. „Bármi, ami miatt úgy érzed, el akarsz menekülni az illetőtől, elég jó indikátora annak, hogy valami nem stimmel. Mert egy kapcsolatban nyilván az ember élvezni szeretné a másik társaságát.”

Dórinak az instant menekülést az okozza, amikor „kajamaradékos, tejfölös, tejes, szószós valakinek a szája evés közben. Tényleg nem érzed?! Töröld már le!!”. Vivi pedig volt már, hogy azért lépett le egy pasitól, mert „kritikán aluli volt a fürdőszobája. Nyilván az egész lakás/ház tisztasága nagyon fontos számomra, de a fürdőé különösen.”

Kiábrándító randik

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (2009)

Meg lehet szabadulni az icktől?

Lehetséges, hogy racionalizálni próbálod az érzéseidet, és igyekszel meggyőzni magad, hogy mégiscsak tetszik az adott személy, akitől két perccel ezelőtt még sikítva futottál volna. De az ick a legtöbbször túl erős ahhoz, hogy rávedd magad az irányváltoztatásra, és a másik karjaiba rohanj.

Hayley úgy gondolja, hogy „bízz az ösztöneidben, fogadd el a helyezetet és lépj tovább. Tisztában lehetsz azzal, hogy szeretnél összejönni valakivel, tudatosíthatod magadban, hogy vannak tulajdonságai, amik kifejezetten tetszenek, de azt is elfogadhatod, hogy egyszerűen nem úgy érzel iránta, mint kellene.” Gurprett ezt azzal egészítette ki, hogy „attól is függ, lehet-e változtatni ezeken az idegesítő szokásokon, esetleg hajlandó vagy-e kompromisszumot kötni velük kapcsolatban.” 

Leona például épp így látja az ick témakörét. Neki is megvannak a maga heppjei, amiket nem szívesen visel el („ha telefonját nézi, amikor beszélek hozzá, ha nem engedi, hogy végig mondjam a mondatot és közbeszól, ha csámcsog”), ugyanakkor ez mégsem ábrándítja ki a másikból. Mert, mint mondja, „aki vonzó nekem, ezek nem teszik őt kevésbé szexivé.”

„De ha nem olyasvalamiről van szó, ami felett van hatalma – mint a természetesen jövő manírok –, akkor jobb, ha inkább előbb, mint utóbb megérted, hogy ez a kapcsolat nem fog működni. Ez ugyanis segít neked abban, hogy minél hamarabb rátalálhass a neked való személyre” – javasolja a szakértő.

Ick ≠ Red Flag

Annyiban hasonlít az ick a vörös zászlóra (red flagre), hogy mindkettő egy nem működő párkapcsolat indikátoraiként szolgálnak. A vörös zászló azonban sokkal komolyabb figyelmeztetés, mely nagyobb, súlyosabb problémákat vetít elő. Ehhez képest az ick – még ha nem is tudsz túllendülni rajta – felszínesebb, kevésbé szignifikáns, szubjektív dolgokra utal, mely erős érzelmi reakciót vált ki belőlünk. A red flag azonban sokszor szépen, lassan kúszik fel, és kezdetben csupán a megmagyarázhatatlan szorongás jelezheti a jelenlétét. Vörös zászló lehet például a birtoklás, a gázlángolás, a megszállottság vagy a beteges féltékenység. Ha valaki nem ismeri a nemet, esetleg agresszív az állatokkal, gyengébbekkel.

A leggyakoribb ickek

Az ismerőseim körében végzett (reprezentatívnak nem nevezhető) kutatás során rájöttem, hogy nem csupán a nagyon specifikus ickek léteznek. Gondolok itt most a „hátul lapos fej”, a „Mickey egér-hang”, a klasszikus „szandál zokni”, a „sztreccsnadrágos férfiak” vagy a „szélben lebegő fülcimpa” eseteire. Ezeken túl vannak visszatérő ickek is, amiktől többen is irtóznak.

  • Lábfóbia: A másik lába ne érjen hozzánk, a hosszú lábkörmök undorítóak, a lábujjaikkal a papucsuk szélén kapaszkodók pedig egy külön alosztályt alkotnak. Kimondhatjuk, hogy a lábfej a legvisszataszítóbb, legutáltabb testrészekhez tartozik.
  • Ápolatlanság: Ez az egyik legkiábrándítóbb tulajdonság a válaszadók szerint. Mindegy, hogy a körme vagy a kocsija koszos, a haja zsíros vagy a bajsza maradt pörköltös, esetleg kőműves dekoltázst villant, az illető leírta magát.
  • Életképtelenség: Vagy a töketlenség, tutyimutyiság. Fontos, hogy valaki tudjon társaságban normálisan viselkedni. Manapság pedig már az is alap, hogy beszéljünk idegennyelveket, ne csak egyetlen ember intézkedjen az egész nyaralás alatt.
  • Férfiatlanság: Egy férfi legyen határozott, képes legyen megtartani egy munkahelyet, és legyenek céljai. Ne hisztizzen, ne gügyögjön, ne tartsa lányosan a kezét, és ne gesztikuláljon, ne öltözködjön úgy, mint egy nő. Ja, és lehetőleg ne tollászkodjon tovább a barátnőjénél.
  • Narkisszosz: Az előző kategória alfaja – de már nemcsak férfiakra nézve –, melyhez hozzájárul önmaga folytonos dicsérése, az arrogancia, illetve akár a pénzzel való kérkedés is.
  • Műveletlenség: Magától értetődik, magyarázatra nem szorul.
  • Sóherség: Ez is gyakori válasz volt. Hogy miért? Linda fogalmazta meg tűpontosan: „mert alapjaiban heréli ki azt, amit egy férfiben megelőlegezünk, és azt, amivel a történelem és a kultúra felruházta: a lovagiassággal.”
  • Külső problémák: A beszéd közben habzó, nyálas száj, a szőrös hát/váll, a bajusz általános műfaja, a nyirkos tenyér, illetve férfiaknál a hosszú haj sok nő ickje.
  • Hangoskodás: A csámcsogás, szörcsögés, hangos tüsszentés vagy nyelés, szipogás, horkolás, és bárki, akiknek „kifelejtették a hangtompítót a szájából” a világból kergeti ki a legtöbb válaszadót.
  • Karótnyeltség: Ha valaki humortalan, modoros, túl komolyan veszi az életet és még akkor is „ateremburájázik”, ha ráesett egy autó a lábára szintén kiakasztja az embereket.

(Forrás: Cosmopolitan UK, Relate, Fashion Journal)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top