nlc.hu
Életmód

Ezért fogy gyorsan a pénzed bankkártyával

Gyorsabban költöd a pénzt bankkártyáról? Nem vagy egyedül

A jelenségnek pszichológiai magyarázata van.

A pénztárcából kihámozni a bankjegyeket egy nagybevásárlás során szinte fizikai fájdalmat okoz, de a kártyád lehúzása varázslatos könnyedséggel megy? Ha igen, nem vagy egyedül: a legtöbb ember arról számol be, hogy bankkártyás fizetés során jóval kevésbé érzi az elköltött pénz súlyát.

Ha belegondolunk, ez a jelenség még logikus is: a készpénz egy kézzelfogható papírdarab, amelyhez érték kapcsolódik. Ha elköltjük, kevesebb marad belőle a pénztárcánkban, a hiányuk pedig folyamatosan emlékeztet arra, hogy költöttünk. Ezzel szemben a bankkártyák, a mobilos fizetési eszközök és az online vásárlás világában a tranzakciók kevésbé átláthatóak és gyakran csak az internetbank megnyitásakor döbbenünk rá, hogy mennyit is költöttünk.

A kutatások is megerősítik azt, hogy az emberek több pénzt költenek – gyakran lényegesen többet -, amikor készpénz helyett hitel – vagy bankkártyával vásárolnak.

De akkor mi a megoldás? Dugjuk el a kártyánkat vagy vegyük le róla az összes pénzt és inkább tartsuk készpénzben? Kártyás pénzspórolási trükkjeink következnek.

A kártyás fizetés pszichológiája

A pszichológusok a kártyás költekezés kapcsán megfigyeltek egy olyan jelenséget, amelyet elektronikus tranzakciós torzításnak neveznek.

Ez egyfajta kognitív torzítás, ami arról szól, hogy az egyének az elektronikus tranzakciókat, például a bankkártyás fizetést kevésbé „valósnak” érzékelik, mint a készpénzes vásárlást. A bankkártyákkal nem kell fizikailag pénzt adni, így a tranzakciók kevésbé kézzelfoghatóak. A kártya lehúzása sokkal absztraktabb dolog, mint a készpénz átadása: az, hogy nem érezzük a költekezés súlyát (szó szerint) a kiadások növekedéséhez vezethet. Ugyanígy, amikor az ember nem látja, hogy pénze fizikailag csökken, könnyebben adja ki.

kártya

Kártyás fizetés esetén könnyű túlköltekezni.
Fotó: Getty Images

Egy másik tényező a kártyás túlköltekezés mögött a pénzeszközök vélt bősége. Ez főleg akkor érvényesül, amikor valaki a megtakarításait is a számláján tartja. A bankkártya használatakor ugyanis hozzáférünk a teljes bankszámlaegyenlegünkhöz, ami a pénzügyi biztonság és a lehetőségek érzetét kelti. Ez az illúzió, hogy bőséges pénzeszközök állnak rendelkezésükre, megkönnyítheti az impulzív vásárlások vagy olyan költekezések igazolását, amelyek esetleg nem férnek bele a tényleges költségvetésbe. 

A harmadik ok, amiért hajlamosabbak vagyunk többet költeni kártyával, az, hogy másképp könyveljük fejben, mint a készpénz.

A bankkártyás tranzakciók elmoshatják a különböző kiadási kategóriák közötti határokat, megborítva ezzel az úgynevezett mentális könyvelést, amely segít az egyéneknek kategorizálni kiadásaikat. Készpénz használata esetén az a pénz korlátozott fizikai jellege miatt nagyobb valószínűséggel kategorizáljuk a kiadásokat külön csoportokba (pl. élelmiszerbevásárlás, szórakozás). A bankkártyák esetében ez a mentális kategorizálás kevésbé hangsúlyos, ami a bizonyos területeken történő túlköltekezéssel kapcsolatos tudatosság hiányához vezet.

Így költs kevesebbet kártyával

A fentiekből jól látszik, hogy egyáltalán nem nehéz átesni a ló túloldalára kártyás költekezés esetén, sőt, inkább spórolni az. Van azonban néhány olyan trükk, ami segíthet minimalizálni a felesleges kiadásokat.

1.Használj költségkezelő appot

Ha már mobillal fizetünk, miért ne vezethetnénk a kiadásainkat is mobilon? Számtalan kiadásfigyelő app létezik, amikkel monitorozhatjuk, hogy mire mennyit költöttünk egy hónapban. Érdemes megnézni az internetbank szolgáltatást is: több pénzintézet épített be ilyen funkciót a saját appjába is.

2. Kövesd a 48 órás szabályt

Online boltokban szörfölve nagyon megtetszett valami? Ahelyett, hogy azonnal lecsapnál rá és már írnád is be a kártyaadataidat, inkább várj egy kicsit. A pénzügyi tanácsadók azt javasolják, hogy ilyen impulzusvásárlások esetén inkább várjunk 24-48 órát a vétel előtt. Ennyi idő alatt jobban végig tudjuk gondolni, hogy valóban szükségünk van-e az adott dologra, ha pedig igen, akkor a gondolkodási idő lejárta után még mindig megvehetjük azt.

3. Ne vidd mindenhová a kártyád

A legtöbben mindenhová magunkkal cipeljük a bankkártyánkat, már csak azért is, mert biztonságérzetet ad, hogy ha valami baj történik és kell, akkor van nálunk pénz. Baj persze nem szokott történni, de mivel már ott a kártya, költünk is róla. Ha nem túl rizikós, akkor nyugodtan megpróbálhatjuk otthon hagyni a kártyánkat és csak az elkölteni tervezett készpénzzel útnak indulni. 

4. Iktass be „nemköltős” napokat

Lehet, hogy viccesen hangzik, de ez is egy szakértők által támogatott spórolási stratégia. Amikor amúgy is otthon vagyunk és nem tervezünk sehová menni, nyugodtan tarthatunk „ma nem költök semmire” napot. Így elkerülhetjük az online vásárlás és random rendelés okozta csábítást is.

5. Csinálj takarékszámlát

Sokan tartják a megtakarítani kívánt pénz a sima bankszámlájukon, ezzel azonban egy baj van: túl könnyű hozzáférni. Ha teheted, csinálj inkább egy takarékszámlát is ide utald át havi rendszerességgel a félretenni kívánt összeget. Akár azt is beállíthatod, hogy automatikusan történjen az utalás, így még arra sem kell ügyelned.

(via; via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top