nlc.hu
Életmód

Egy fotó alapján deríthetik ki, hogy mi történt Amelia Earharttal

Egy fotó segíthet megfejteni, hogy mi is történt valójában Amelia Earharttal

Amelia Earhart eltűnése már évtizedek óta foglalkoztatja a világot, hiszen rejtélyes eltűnéséről számos teória született már. A tavalyi évben úgy tűnt, hogy egy alumíniumlap talán megoldhatja a közel 90 éve fennálló rejtélyt, azonban ez sem vezetett eredményre. Egy új fotó azonban úgy tűnik, hogy fényt deríthet a híres pilóta halálának körülményeire.

Amelia Earhart neve sokak számára ismerősen csenghet, ami nem véletlen, hiszen ő volt a repülés női úttörője. Az 1900-as évek elején világszenzációnak számított, hogy Charles Lindberg egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, amelyre egy angol örökösnő is felfigyelt. Meggyőződése volt, miszerint erre a „mutatványra” egy nő is képes, azonban a családja nem engedélyezte, hogy teljesítse ezt a veszélyes kísérletet. A kihívást végül Amelia vállalta, aki elsőként ugyan még csak utasként, majd 1932-ban egyedül teljesítette a távot. Nem csoda, hogy az akció a légi közlekedés, továbbá oly sok nő számára hatalmas jelentőséggel bírt, így nevét hamar megismerte az egész világ. Eredményeit, illetve rekordállításait mindenki figyelemmel kísérte, sőt, saját ruhakollekciójával még a divatiparban is nevet szerzett magának. Sajnos a népszerűsége nemcsak a lenyűgöző életútjának, hanem rejtélyes halálának is köszönhető. Amelia Earhart eltűnése közel 90 éve foglalkoztatja a világot, amelyet a halálával kapcsolatos számos teória, illetve összeesküvés-elmélet is remekül tükröz. 

Amelia Earthart a repülőgépében ül

Amelia Earhart a repülőgépében ül (Fotó: Getty Images)

Soha nem ért célba 

Earhart 1937-ben egy újabb veszélyes vállalkozásra adta a fejét, hiszen első nőként szerette volna körberepülni a Földet. Navigátorával, Fred Noonannal karöltve útnak is indultak, majd 32 ezer kilométer megtétele után elindultak a körút egy újabb állomása felé, a Howlan-sziget felé. Már az indulásnál is fellépték technikai problémák, ennek ellenére úgy döntöttek, hogy felszállnak. A beszámolók alapján a térségben vihar közeledett, ráadásul a pilóta is alacsony üzemanyagszintet jelentett. Ez volt az utolsó üzenet, amely érkezett a párostól, hiszen a repülőgép végül nem érkezett meg a szigetre és azóta sem bukkantak a nyomára.

Számos elmélet született az úttörő pilóta, illetve a navigátorának halálával kapcsolatban. Akadtak olyanok, akik úgy vélekedtek, miszerint a nő hajótöröttként halt meg egy távoli szigeten, majd óriásrákok falták fel. 

Egy fotó deríthet fényt a pilóta rejtélyes eltűnésére? 

Tavaly nagy szenzáció és kíváncsiság övezett egy tudományos felfedezést, hiszen a Csendes-óceán nyugati részén lévő Nikumaroro szigeten – amely közel van Earhart repülőgépének eltűnésének helyszínéhez – partra mosott a víz egy alumíniumlapot, amelyen rejtett betűket, illetve számokat találtak.

Nem csoda, hogy az egész világ lázban égett, hiszen úgy tűnt, hogy ez talán megoldhatja a már 86 éve fennálló rejtélyt a pilóta eltűnésével kapcsolatban.

A kutatás szertefoszlani látszott, hiszen az elemzés megerősítette, miszerint a panel nem Earhart Lockheed Electrájához tartozott, hanem egy második világháborúban lezuhant repülőgép alkatrésze volt.

Talán nincs minden veszve?

A szakértők nyilvánosságra hoztak egy új, jelenleg is törvényszéki elemzés álló képet, amelyen egy víz alá süllyedt motorburkolat látható. Úgy vélik, hogy ez az alkatrész Earhart repülőgépéből származhat – számolt be róla a Daily Mail

Ric Gillespie, a The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGUAR) ügyvezetője már több mint 30 éve vezeti az Earhart-projektet, amelynek keretén belül megpróbálják kideríteni, hogy mi okozta a pilóta rejtélyes eltűnését. Egy törvényszéki képelemző azt is elárulta, miszerint a víz alatti kép egy 2009-es expedíció során készült. 

A fényképen egy tárgy látható, amely egy Lockheed Electra motorburkolatának tűnik

– mesélte a lapnak az ügyvezető. 

Ha a törvényszéki elemzés kideríti, hogy a mortorburkolat Earhart gépéről származik, sajnos akkor sem derülne ki azonnal, hogy mi történt a híres pilótával és navigátorával, azonban segíthet kizárni bizonyos elméleteket, továbbá megerősítené a TIGUAR feltételezését is, miszerint Earhart és Noonan Nikumarorón landolt és halt meg. 

„A motorburkolathoz és a légcsavartengelyhez való hasonlóságot csak évekkel később vették észre. A pontos helyet nem jegyezték fel akkoriban, így ez azt jelentette, hogy a tárgy újbóli lokalizálására tett kísérletek sikertelenek voltak” – tette hozzá Gillespie. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top