nlc.hu
Szabadidő

Amelia Earhart eltűnése

Megtalálhatták Amelia Earhart repülőgépének roncsát

Amelia Earhart első nőként már majdnem körberepülte Földünket, amikor örökre nyoma veszett.

A Deep Sea Vision (DSV) nevű, mélytengeri kutatással foglalkozó cég bejelentette, hogy széleskörű kutatásuk eredményeképpen során a csendes-óceáni Howland-szigettől nyugatra, 5000 méteres mélységben minden bizonnyal egy repülőgép roncsának kontúrjait sikerült megpillantaniuk – írja a Múlt-kor.

Megtalálhatták Amelia Earhardt repülőgépének roncsát

Earhart és navigátor társa, Fred Noonan eltűnése

Föld körüli repülőútjuk során történt. A tragédia rejtélye, amely évtizedek óta izgatja a történészeket. A legelterjedtebb elmélet szerint a 39 éves Amelia Earhart és a 44 éves Noonan gépéből elfogyott az üzemanyag útjuk utolsó szakaszán. A kétmotoros Lockheed Electra pedig ezután a Csendes-óceánba zuhant, a Howland-sziget közelében. A DSV szerint a legénység nélküli merülőhajó által 5000 méter mélyen rögzített felvétel, „olyan kontúrokat mutat, melyek a legendás repülőgép egyedülálló kettős farokrészét és méretarányait tükrözik”.

„Mindig is úgy sejtettük, hogy

a pilótanő óvatosan tette le hidroplánját a víztükörre.

A szonárképen látható repülőgépforma arra utal, hogy ez így is lehetett” – mondta Tony Romeo, a DSV vezérigazgatója. A kutatócsoport 90 napot töltött a Csendes-óceán fenekének tanulmányozásával. Összesen 13500 négyzetkilométert néztek át, ami több, mint az eddigi összes próbálkozás által átvizsgált terület együttvéve. A DSV egyelőre titokban tartja a lelet pontos helyét, és további kutatásokat tervez. A felfedezés az úgynevezett dátumválasztó vonal-elmélet alapján történt, amit 2010-ben adott elő Liz Smith.

A teória szerint Noonan elfelejtette visszaállítani a naptárat

egy nappal, miután átrepültek a nemzetközi dátumválasztó vonal felett. Ez pedig a csillagok mozgásának téves kiszámítása miatt száz kilométeres nyugati irányú, végzetes navigációs hibához vezetett. Earhart 1937. május 20-án szállt fel a kaliforniai Oaklandből, hogy  első nőként körberepülje a Földet. Ő és Noonan július 2-án tűntek el, miután a pápua-új-guineai Lae szigetről továbbindultak a 4000 kilométeres Howland-sziget felé. Az Ausztrália és Hawaii közötti szigeten akartak üzemanyagot vételezni, ám sosem érkeztek meg a szigetre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top