nlc.hu
Életmód

Ausztrália: kijárási tilalom a macskáknak

Kijárási tilalmat vezethet be Ausztrália a macskáknak

A túlszaporodásuk már a kontinens őshonos fajainak túlélését fenyegeti.
Egy vörös macska pózol a kamera előtt

Ausztráliában 8,1 millió macska él, és szinte nincs olyan része az országnak, ahol ne lennének kóborló macskák. Ilyen hatalmas számban az ausztrál macskák – házi és vadon élő macskák egyaránt – valódi veszélyt jelentenek a kontinens biológiai sokféleségére.

A szakértők becslése szerint a macskák Ausztráliában évente mintegy 2 milliárd állatot ölnek meg. Az ausztrál Éghajlatváltozási, Energiaügyi, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jelentése szerint Ausztráliában 57 olyan faj van, amelyet a macskák ragadozására “fokozottan érzékenynek” minősítettek, köztük 47 emlősfaj.

Az ország biológiai sokféleségének védelme érdekében a kormány megoldást keres a macskaproblémára – írja a The New York Times. Míg az elvadult macskapopulációk visszaszorítására számos intézkedés létezik – köztük az eutanázia -, egy új kormányzati javaslat a házimacskákat is célba veszi. A tisztviselők mérlegelik a macskák tartására vonatkozó kijárási tilalom, a benti tartásra vonatkozó előírások és a háztartásokban tartható macskák számának korlátozása lehetőségét.

A macskapopulációk visszaszorítására vonatkozó ötletek nem újak. Ausztráliában már több önkormányzat is ilyen szabályokra támaszkodik az ökoszisztéma védelme érdekében. A javaslat egységesítené a szabályokat, és nagyobb hatáskört adna a helyi önkormányzatoknak, hogy azokat saját igényeiknek megfelelően bővíthessék.

A macskák közkedveltsége ellenére az ausztrál közvélemény nagyrészt támogatja az intézkedéseket.

Talán Ausztráliában könnyebb a dolgunk, sajnos, mert annyi fajt vesztettünk el” – mondta a Timesnak Sarah Legge, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora. “A közvélemény sokkal inkább támogatja a macskák kezelését, beleértve a kedvtelésből tartott macskák tulajdonosait is”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top