nlc.hu
Életmód

A köröm betegségei

Figyelj rá: komoly betegségeket is jelezhet a körmöd

A körmeink betegségei/elváltozásai jelezhetnek többek között tápanyaghiányt, fertőzéseket vagy akár krónikus megbetegedéseket. Ne vegyük félvállról, ha valami furcsát tapasztalunk rajtuk!

A körmeink betegségei azonnal jelzik, ha valami nincs rendben a szervezetünkkel. Milyen jelekre kell figyelnünk? A következőkre mindenképp érdemes:

Törékeny, töredező körmök

Ez lehet az öregedés jele is, de a töredező körmök utalhatnak gombás fertőzésre, pajzsmirigyproblémákra vagy akár pikkelysömörre is. Ritka esetekben ízületi gyulladás is állhat a háttérben.

Elszíneződött körmök

  • Sárga köröm: sokáig viselt körömlakktól is lehet, de jelezhet májbetegséget, arcüreggyulladást, pajzsmirigyproblémát, tüdőfertőzést vagy limfödémát.
  • Zöld-fekete köröm: bakteriális fertőzés miatt alakul ki leggyakrabban.
  • Kékes vagy lila körmök: oxigénhiány.
  • Szürke köröm: általában gyógyszermellékhatás.
  • Barna köröm: tipikusan pajzsmirigyproblémára utal, esetleg alultápláltságra. Ha félig fehér a körmünk, de az alsó rész barna, akkor veseelégtelenséget vagy AIDS-et is jelezhet.
  • Fehér körmök: Általában az öregedés jele, esetleg gombás körömfertőzésé, vagy vashiányos vérszegénységé. De komoly betegséget is jelezhet, például májcirrózist, vese- vagy szívelégtelenséget, pajzsmirigy-túlműködést is.

Kanál alakú körmök (koilonychia)

Általában vashiányos vérszegénységet, Raynaud-betegséget, szívbetegséget vagy pajzsmirigy-alulműködést mutat.

A körmök betegségei

(Fotó: Depositphotos.com)

Lepattogzás vagy horpadás a körmökön

Pikkelysömört, ekcémát, ízületi gyulladást, hajhullásos autoimmun-betegséget (alopecia areata) jelezhet.

Szokatlanul íves köröm

Alacsony véroxigénszint, tüdőbetegség, szívbetegség, gyulladásos bélbetegség (IBD), májbetegség és az AIDS is produkál ilyen tüneteket.

Fehér foltok a körmökön

A köztudatban ez a legelterjedtebb magyarázat a körmökön megjelenő fehér foltokra, ami egyébként igaz is: a fehér pöttyök feltűnése valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiányt is jelezhet. Leggyakrabban a B6-vitamin, illetve a cink és kalcium alacsony szintje okoz foltosodást.

Vízszintes vonalak a körmökön

A vízszintes vonalak, más néven Beau-vonalak gyakran előfordulnak olyan embereknél, akik kemoterápiás kezelést kaptak. De előfordulhat más betegségek, sérülések után, illetve a súlyos alultápláltság esetében is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top