nlc.hu
Életmód

Karikó Katalin Nobel-díjas

Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

Ő lett az első Nobel-díjas magyar nő.

Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette – írja a Telex.

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin - Fotó: MTI/Cseke Csilla

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin – Fotó: MTI/Cseke Csilla

A nyolcvanas évek óta Amerikában kutató, munkahelyein korábban többször ellehetetlenített, kutatási témájához azonban mindvégig ragaszkodó magyar kutatóbiológus, biokémikus Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után a harmadik, aki magyar állampolgárként kapta meg a világ legrangosabb tudományos díját, egyben ő az első Nobel-díjas magyar nő.

A kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

“A legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat” – nyilatkozta újságíróknak a bejelentést követően Karikó Katalin, aki azt mondta: a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni. A kutatóprofesszor azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne. A stressz kutatójaként ismerté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta: arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni.

Íme a Svéd Királyi Akadémia bejelentése Karikó Katalin győzelméről:

Mint a portál megjegyzi, már korábban is sokan várták Karikó Katalin díjazását. 2021-re globális ikon lett, aki sorra kapta a nevesebbnél nevesebb tudományos díjakat. Ezek alapján már az mRNS-alapú koronavírus-vakcinák elterjedésének évében is az esélyesek között emlegették két Nobel-díj, az élettani-orvostudományi és a kémiai esetében is. 

Kutatásra költi a díjjal járó pénzt

Karikó Katalinnak már 2021-ben feltették a kérdést, hogy mire költené a Nobel-díjjal járó hatalmas pénzjutalmat (mivel már akkor sokan biztosra vették, hogy neki ítélik oda a díjat). Elmondása szerint ő mindörökké kutató marad, és minden pénzt, amit kap, azt oktatásra és a tudományra fogja költeni. „Olyan cégeket hoznék létre, melyek a messenger-RNS-en alapuló, illetve neuro-degeneratív betegségek gyógyításával foglalkoznának” – jelentette ki akkor a kutatóbiológus, akinek már 2 évvel ezelőtt Nobel-díjat követelt a világ egyik leghíresebb tudósa is. Arról is beszélt az akkor 66 éves kutató, hogy ennyi idősen már nem vesz fel drága dolgokat és olyan hobbijai sincsenek, amikre pénzt költene, sőt ékszereket sem hord. „Csak a kutatás marad” – hangsúlyozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top