nlc.hu
Életmód

Kiderülhet, hogy ki Banksy, a graffitiművész

Fény derülhet a rejtőzködő graffitiművész, Banksy személyére egy most zajló perben

Az évek óta ünnepelt Banksy személye valóságos rejtély a sajtó és a nyilvánosság körében.

Andrew Gallagher rave-zenész és graffitiművész rágalmazás miatt pereli a „Banksyként ismert művészt”. A Banksy műalkotásait forgalmazó Pest Control Ltd. ugyancsak alperese az eljárásnak. Bár Gallagher ügyvédei titoktartásra hivatkozva nem adnak ki információkat az ügyről, a bírósági meghallgatás évtizedek után leleplezheti Banksyt.

Lassan 30 éve folyik a tippelgetés arról, hogy vajon ki lehet Banksy,

ez a szociálisan érzékeny témájú graffitiket festő művész. Banksy jellemzően lepukkantabb környékek falaira fújja képeit, aminek a tulajdonosok általában örülnek – hiszen a házuk így felértékelődik. Az idők során sokan „gyanúba keveredtek”. Szóba került Banksyként a Massive Attack-énekes, Robert Del Naja, a Gorillaz sztárja, Jamie Hewlett, sőt az Art Attack műsorvezetője, Neil Buchanan is.

Van azonban még egy név a kalapban, a most ötvenéves Robin Gunningham festőművészé, aki eddig különösebben nem nyilvánult meg az ügyben. Gallagher Banksy elleni perének első alpereseként viszont valamiért ő van megnevezve.

Az szinte bizonyosra vehető, hogy Banksy bristoli,

az ottani médiumok pedig már célozgattak rá, hogy esetleg Gunningham lehet a világhírű gerillaművész, de bizonyítani eddig senkinek sem sikerült a dolgot. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói például megpróbálták összekötni Gunninghamet bizonyos 2004-ben, Jamaicán kifújt graffitikkel. A nem túl erős lábakon álló bizonyíték egy középkorú férfit ábrázoló fotó, aki éppen sablonokkal, vázlatfüzettel és spray-vel dolgozik valamin.

Banksy viszont üzenetben tagadta, hogy ő volna a fényképen látható férfi, és Gunningham szülei sem ismerték fel benne édesgyermeküket. Némi hasonlóság mindazonáltal felfedezhető a képen látható férfi és a Bristol Cathedral School diákjairól készült 1989-es iskolai fotón látható Gunningham közt.

Gunningham maga is szigorú hallgatási fogadalmat tett,

mióta először kapcsolatba került Banksyvel, sőt felesége, Joy Millward parlamenti lobbista is. Robin Gunningham amúgy Bristol jómódú Clifton negyedében nőtt fel, és állítólag fiatalkora óta művész szeretett volna lenni. Egy iskolatársa, Scott Nurse szerint Gunningham egyike volt annak a három embernek az évfolyamukban, aki „rendkívül tehetséges volt”, és nagyon sokat rajzolt is.

Anthony Hallett, a család volt szomszédja szeretettel emlékszik vissza Gunninghamékre:

Mindig nagyon kedvesek voltak. Nem tudom biztosan, de szerintem Robin graffitiművészként dolgozhatott. Megbízói voltak, volt, hogy hónapokra eltűnt. Eléggé nomád életmódot folytatott. Nem mondanám, hogy félresiklott az élete, de a családja valószínűleg többet várt tőle

– árnyalta tovább a képet Hallett.

A legelső brit graffiti kiállítást amúgy 1985-ben rendezték

a bristoli Arnolfini Galériában. A Graffiti Art In Britain résztvevői szétfújták a galéria falait. Fellépett ott a The Wild Bunch is, amiből később a Massive Attack lett. 2006-ban a Swindle magazinnak Banksy ezt mondta: „Egy viszonylag kis dél-angliai városból származom. Körülbelül tízéves koromban egy 3D nevű gyerek keményen fújta az utcákat. Azt hiszem, New Yorkból jött vissza, ő volt az első, aki behozta a sprayfestést Bristolba. Úgy nőttem fel, hogy előbb láttam graffitit az utcán, mint újságban vagy PC-n.”

Aztán 3D abbahagyta a festést, és megalapította a Massive Attack zenekart, ami neki lehet, hogy bejött, de a városnak nagy veszteség volt. A graffitit mindenki szerette a suliban is. Hazafelé tegeltünk a buszon. Mindenki csinálta.

Banksy saját első kiállítása egyébként 2001-ben volt,

 

de csak pár évvel később, a Turf War bemutatóján kapták fel igazán. Ezután fújta például a Lány léggömbbelt, amit egy Sotheby’s aukción daráltak le, épp, miközben 18,6 millió fontért (25,4 millió dollár) ütötte le valaki. A művész Exit Through The Gift Shop című dokuját a Sundance fesztiválon mutatták be, és 2010-ben Oscarra jelölték. 2015-ben pedig Weston-super-Mare-ben létrehozta a „Dismaland” nevezetű rendhagyó vidámparkot, telis-teli disszonáns műalkotásokkal. Dismalandet vidámparkhoz kevéssé illó módon, mint „a Föld legboldogtalanabb helyét” hirdették.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top