nlc.hu
Életmód

PET-palack visszaváltás tudnivalók

Itt van minden, amit tudnod kell a PET-palackok visszaváltásáról

Összeszedtük, mik a legfontosabb tudnivalók a PET-palack visszaváltási rendszerről. Ha szeretnél naprakész lenni, jó helyen jársz!

Ahogyan mi is megírtuk, január elsejétől elindul Magyarországon a kötelező PET-palack visszaváltási rendszer, melytől azt remélik, hogy néhány év alatt 90 százalékra emeli a palackok visszaváltási arányát. A jelenség nem ismeretlen itthon, betétdíjas termékek esetében hosszú évek óta alkalmazott módszerről van szó, azonban a műanyag palackok körforgása eddig nem működött ilyen formában.

A héten a Magyar Közlönyben megjelent a visszaváltás gyakorlata, amiből kiderül, hogy milyen termékek tartoznak ide, mennyit fizetnek a visszaváltásért, sőt az is, hogy miért nem érdemes már most nekikezdeni a palackok felhalmozásának. Jövünk a részletekkel.

Ezt tudod majd visszaváltani

A rendelet elég konkrétan fogalmaz azt illetően, hogy mi tartozik bele a visszaváltás gyakorlatába. Eszerint:

a műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, palack vagy doboz formájú, 1 decilitertől 3 literig terjedő űrtartalmú fogyasztói csomagolású, fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermékek kerülnek a szabályozás alá.

Ebbe ugyanúgy beletartozik a kólásflakon, mint a sörösdoboz, de az egyszerűség kedvéért logóval látják majd el azokat a termékeket, amik a gyakorlatba beleesnek.

Hogy pontosan mit kell majd keresni, arra már látványterv is született, ami így néz ki.

PET-palack visszaváltási ábrák

Az ábra pozitív vagy negatív formában (a fekete háttér a szemléltetést szolgálja, nem része az ábrának) kerül alkalmazásra, a lehető legnagyobb kontrasztban a háttérszínnel. (Illusztráció: Magyar Közlöny 2023. évi 141. szám)

A dolog érdekessége, hogy ez csak azokra a termékekre vonatkozik, amik január 1-től kerülnek a boltokba, így megeshet, hogy ezek mellett fognak állni a teljesen azonos gyártmányú, de még nem logózott termékek is – ezek nem lesznek visszaválthatóak.

Mennyi az annyi?

A kötelező visszaváltási díjas, de nem újrahasználható termékek esetében 50 forintban határozták meg a visszaváltás összegét, ezzel szemben az újrahasználható termékeknél a gyártó határozza majd meg a fizetendő díjat, amit a vásárló a visszaváltás után kap meg. Hogy ezt levásárolja vagy kézpénzben kapja-e meg a kasszából, az az üzlet döntésétől függ. Illetve úgy tűnik, hogy applikáción keresztül a bankszámlánkra is visszatéríthető lesz az összeg.

A kötelező visszaváltási díj azt is jelenti, hogy a termékek árai drágulhatnak, ugyanis a forgalmazók zöld utat kaptak, hogy ezeket a visszaváltási díjjal megnövelt áron árulják.

Ez alól csak azok jelentenek kivételt, ahol az ital mellett a csomagolást nem adják oda a fogyasztónak. Ilyen például, ha egy vendéglátóhelyen pohárba kitöltve kapod az italod.

Hol tudod intézni?

A rendelet értelmében minden legalább 400 négyzetméter eladótérrel rendelkező élelmiszerbolt számára kötelező lesz visszaváltó automatát üzemeltetni. Amennyiben az itt működő automata éppen üzemen kívül van, akkor kézi átvételt kell biztosítani a vásárlóknak a visszaváltásra. A kisebb boltok számára választható opció lesz, hogy élnek-e a lehetőségével, így ezekben az üzletekben nem biztos, hogy megtalálható lesz majd az automata. Ami a gyártókat illeti, az új jogszabály szinte kivétel nélkül mindenkit érint, a visszaváltási rendszer alól csak azok kapnak felmentést, akik évente 5 ezer darabnál kevesebb terméket hoznak forgalomba.

Ami még fontos, hogy az automata kizárólag a sérülésmentes PET-palackokat fogja tudni értelmezni – forma, súly és címke alapján –, tehát a visszaváltandó csomagolásokat szigorúan tilos lesz összepréselni.

Ne halmozz fel addig sem

Az automaták úgy lesznek kalibrálva, hogy felismerjék az új logóval és vonalkóddal ellátott csomagolásokat – amik ugye 2024. január 1-től várhatóak – így felesleges addig is gyűjtögetni a palackokat. A jelenlegi csomagolások nem lesznek visszaválthatóak, tehát ha ebből akartál volna némi bevételre szert tenni, akkor rossz hírünk van.

Mi lesz a nem visszaváltható palackokkal?

Az, ami eddig is. Összepréselve a szelektív kukába kell őket helyezni a megfelelő rekeszbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top