nlc.hu
Életmód

Hidegfront jön

Porvihart, fejfájást hoz a vasárnapi hidegfront – hirtelen 10 fokot is zuhanhat a hőmérséklet

Mi is kapunk az Északkelet-Európát elárasztó hideg, sarkvidéki eredetű légtömegből.
hideg

Vasárnap markáns hidegfront vonul át az országon, amely néhány óra alatt át is robog rajtunk, átmeneti jelentős lehűlést okozva. A front átvonulását erős, több helyen viharos szél kísérheti, és a szántóföldek állapotától függően egyes helyeken porvihar is kialakulhat – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat

A prognózis szerint a front vonulása során sokfelé erős, főleg a front közvetlen környezetében nagyobb területen is viharos lökések kísérhetik az északnyugatira, majd északira forduló szelet. Akár óránkénti 60-80 kilométeres, néhol ettől erősebb lökések várhatók.

Kettészakad az ország

Óriási hőmérsékleti kontrasztot hoz vasárnapra a front. Mint az Időkép írja, a hidegfront utat tör észak felől a hideg levegőnek, és vasárnap végigvonul hazánkon. A csúcshőmérséklet 17 és 25 fok között alakul. Legtovább délen tart ki a meleg, így az ország északi és déli része között óriási kontraszt alakul majd ki.

A gyorsan mozgó front mentén a hőmérséklet hirtelen 5-10 fokot is zuhan.

Fejfájást és keringési zavarokat okozhat 

A Tényeknek nyilatkozó meteogyógyász szerint a vasárnapi hidegfrontot sokan megérzik majd. Ilyenkor jellemző a fejfájás és a fáradékonyság, de az infarktus kockázata is megnőhet. “Amit tehetünk, csökkentsük amennyire csak lehet a szervezetünknek a terheléseit. Ez jelenti a fizikális terheléseket is, tehát kerüljük a nehéz munkákat, de vonatkozik ez a szellemi jellegű, a mentális terhelésekre is” – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc.

Lesz még 25 fok!

A következő héten még végig hűvös, őszies időre kell számítani, főleg a hajnali órákban, de miután elvonul a hidegfront, ismét akár 25 fok is várható.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top