nlc.hu
Életmód

Napenergia Plusz Program indul januártól lakossági napelem és akkumulátor telepítés támogatására

Minden egy helyen a januárban startoló Napenergia Plusz Program pályázatról

Az eddiginél jóval nehezebben megtérülő lakossági napelem telepítéshez csinálna kedvet egy új pályázat, már jövő januártól.

Napenergia Plusz Program néven indul el januártól egy új pályázat, ami 20 ezer háztartást segítene hozzá, napelem és energiatároló kapacitás telepítéséhez. A 75 milliárd forintot elosztó, a megújuló energiaterelési módok kialakítását ösztönző

lakossági támogatási program a Napenergia Plusz Program nevet kapta

– közölte Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1-en. A programról múlt héten már Lantos Csaba energiaügyi miniszter is megszellőztetett pár infót. Akkor annyi derült ki, hogy csak olyan háztartások pályázhatnak, akik most adják be igényüket háztartási méretű napelemes rendszer telepítésére, és már az új, bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek.

A tervezett rendszer a sokkal kedvezőbb éves szaldó elszámolás helyett

(amikor a háztartások által megtermelt, általuk felhasznált, illetve a hálózatba betáplált elektromos energia mennyiségkülönbségét fizeti a mínuszban lévő fél) “pénzügyi alapon” számol el. A felhasználó meghatározott árat – kilowattonként öt forintot – kaphat a hálózatba táplált zöldenergiáért, a felhasználó pedig a fogyasztásának megfelelő mindenkori árat fizeti a szolgáltatónak.

 

Miután közismertté vált az öt forintos átvételi ár, számos szakmai szervezet figyelmeztetett, hogy energiatárolók telepítését célzó támogatási programok és más kedvezmények nélkül ezzel az átvételi árral nem térül meg a háztartási napelemes beruházás. A pályázattal ezt a helyzetet orvosolnák.

A program támogatná, hogy a családi minierőműként működő rendszerek

termeljék-tárolják a zöldenergiát, saját használatra. A pályázat részleteiről a szakmai szervezetekkel is egyeztetést ígértek.

A program napelemre és energiatárolóra együtt adna pályázati pénzt. Az állam a beruházás árának 65 százalékát fizetné vissza nem térítendő támogatásként. Az is elhangzott korábban a miniszter szájából, hogy legfeljebb 4 kilowattos háztartási napelemes rendszerek, illetve a mellé telepített 8 kilowattot tárolni képes akkumulátor telepítésére igényelhető majd támogatás.

A kormányhatározat szerint 75,8 milliárd forintot szánnak a pályázatra, ami miatt módosítani kell a Nemzeti Helyreállítási Tervet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top