nlc.hu
Életmód

Nyílt levél a BMW-s sofőrnek

„BMW-re telik, kukára nem?” Nyílt levél a sofőrnek, aki folyton nálam dobja ki a szemetét

A képlet egyszerű: hetente egyszer felbukkan, hogy a társasház előtti kukába mindent is beletömjön, amit otthon kidobásra ítélt.

Kedves Szemetelő,

remélem, nem gond, ha azzal kezdek, hogy tegeződöm a levelemben, azt hiszem, kiérdemeltem ezt a jogot akkor, amikor először találkoztunk. Nyári nap volt, éppen siettem el itthonról, amikor azt vettem észre, hogy a ház előtt állsz a csillogó luxusautóval, nyitott ajtókkal és csomagtartóval és bőszen pakolod ki a szemetedet. Akkor igazán fel sem fogtam mit látok, leginkább csak az fogalmazódott meg bennem, hogy konkrétan két utcaszakaszt is elálltál. Én pedig arra gondoltam: „BMW-s…”.

Kicsit később realizáltam, amit láttam, de még akkor is azt gondoltam, talán a szemben lévő ház lakója vagy, és mielőtt leparkoltál volna, kidobtad a szemetedet. Hogy mennyire naiv vagyok, az kiderül abból, hogy:

  • a szomszéd háznak a túloldalon van a kukája, ami a másik utcából közelíthető meg
  • ki az, aki több zacskónyi szemetet hord magával, ami még a hátsó üléseket is elfoglalja?

Aztán rá körülbelül két-három hétre az incidens újra megismétlődött. Jöttél, hoztad a szemetedet és a kukába dobtad. Kivéve azt, ami a kommunálisba nem fért bele, azt a fűre helyezted olyan esztétikusan, hogy mindenki számára egyértelmű legyen: a szépérzéked hibátlan. Itt szólok, hogy a veszélyes hulladékot bárhol teszed ki, sehonnan sem viszik el.

Mindezt az ablakból követtem végig, és épp terveztem, hogy szólok, ez nem a kerületi jótékonysági lerakat, de egy meeting miatt nem volt rá alkalmam. Gondoltam, mindegy, úgyis jössz még, majd legközelebb.

Azt nem lehet mondani, hogy ne lennél kiszámítható, mert valóban megjelentél. Onnan tudom, hogy a szomszéd ház egyik lakója hangosan kiüvöltött, hogy feljelent, ha még egyszer meglát itt. Az elmondásából egyértelművé vált, hogy hetente eljátszod ezt mindenféle rossz érzés nélkül. És tudod, mi a vicc? Hogy még neked állt feljebb és csak azért is befejezted, amit elkezdtél, pofátlanul.

A szomszéd azt kérdezte:

BMW-re telik, de kukára nem?

Én pedig minden szavával egyetértek. Nem a luxusautók miatti sztereotípiák miatt, hanem azért, mert nyilván telne rá, hogy kifizesd azt a havi néhány ezer forintos díjat. Nem tudom, honnan jössz, de ennyit jó eséllyel beletankolsz a kocsidba is, főleg, ha minden héten erre kanyarodsz. Ráadásul, ha a házadnál állna a kuka, az időt is megspórolhatnád magadnak, nem kellene külön áldozni erre. Szóval semmi nem indokolja a döntésedet, csak az, hogy megteszed, mert azt gondolod, megteheted. Innen üzenem, hogy tévedsz. Mindegy, hogy nálunk játszod el ezt, vagy másnál, előbb-utóbb lesz valaki, aki tényleg megteszi majd azt a feljelentést.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top