nlc.hu
Életmód

Ragadozómadarakkal a Nyugati téri galambok ellen

Héját és sast vetnek be a Nyugati téri galambok ellen, annyira elszaporodtak

Solymászt bízott meg Terézváros.
galamb

Egy solymászt és a vadászmadarait veti be az önkormányzat a Nyugati téren túlszaporodott galambok ellen – írja az infostart.hu. Kezelhetetlenné vált ugyanis az az ürülékmennyiség, amivel a galambok naponta beborítják a Nyugati teret. Mostantól egy éven át hetente kétszer-háromszor megjelenik majd a téren Fuszonecker Gergő solymász a madaraival  – Sosóval, a négyéves szirti sassal és Törpivel, az ötéves Harris-héjával -, és alkalmanként 4-5 órán át demonstrál a galamboknak a ragadozók jelenlétével.

Ürülékük mennyisége száz galamb folyamatos jelenléténél évente közel egy tonna, és itt több mint ezer madárról lehet szó. Terézváros pedig “humánus” megoldást keresett az ártalmatlanításukra, ezért bíztak meg egy solymászt. 

Fuszonecker Gergő azt reméli, hogy egy hónap után már lesznek érdemi fogások, de a látványos eredmény elérésére ennél jóval több időre, nagyjából egy évre van szükség. Mivel a vadmadarak nem gyilkolják halomra a galambokat, csupán a jelenlétükkel megfélemlítik őket, hosszú hónapokra van szükség, hogy a madarak – hozzászokva az új helyzethez – maguktól akarjanak távol maradni a környéktől.

Van, ahol vízipisztollyal küzdenek az egyre agresszívabb galambok ellen, a velencei szállodák ezzel fegyverzik fel a vendégeiket tavaly óta. Már nem egyszer fordult elő, hogy a hotel kárpótolni kényszerült a vendégeket a veszendőbe ment fogásokért vagy a foltokért a ruhájukon. Gyakran érkezik hír olyan esetekről is, amikor a madarak a teraszokon étkező vendégek kezéből ragadják ki az ennivalót. A madarakat a narancsszín riasztja el, ezért narancssárga vízipisztolyokat szereztek be a szállodák a vendégeik számára. A tapasztalatok szerint szinte nincs is szükség a vízipisztoly használatára, még arra sem, hogy a vendégek kézbe vegyék, elég, ha ott tartják maguk mellett az asztalon, a galambok már a puszta látványukra elmenekülnek. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top