nlc.hu
Életmód

Földrengés Pápánál

Rengett a föld Pápa közelében

Legutóbb éppen egy hete volt földrengés Magyarországon.
földrengés,

Kisebb földrengés volt hétfő reggel a Veszprém vármegyei Pápa közelében – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma. A földmozgás 6 óra 23 perckor keletkezett és 2,8 magnitúdójú volt.

Mint az MTI írja, lakossági bejelentés nem érkezett eddig az obszervatóriumba, de az epicentrum közelében lehetséges, hogy érezték a földrengést.

Éppen egy hete – este 20.23 perckor – Kassa környékén mértek 5-ös erősségű földrengést, a szlovákiai földmozgás azonban Északkelet-Magyarországon (Vásárosnaményben, Miskolcon, Hajdúnánáson és Sárospatakon) is érezhető volt. Károkról akkor sem érkezett bejelentés. Ami az okokat illeti, akkor azt közölték, a földrengés a fő tektonikai lemezek határán elhelyezkedő Nyugati-Kárpátokban pattant ki mintegy 10 km mélységben. A rengés egy feltolódásos (kompressziós) szerkezet mentén történt, ahol a feltolódás vagy egy kelet-északkeleti, vagy egy ezzel ellentétes irányú nyugat-délnyugati dőlésű vetősík mentén ment végbe. A szakértők akkor arra is kitértek, hogy a rengés helye a Pienini-szirtöv mentén volt, ami elválasztja egymástól a Külső- és Belső-Kárpátokat.

„5-ös erősségű a környékünkön átlagosan 20 évente fordul elő, a 4-esek világszerte mindennaposak. Az interneten hamar híre megy, így azt gondolom, úgy tűnhet, mintha gyakoribb lenne a földmozgás, pedig nem az” – nyilatkozta nemrég Juhász Árpád geológus a mostanában gyakorinak tűnő földrengésekkel kapcsolatban.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top