nlc.hu
Életmód

Németh Lajos az Ínség-sziklán

Kilátszik az Ínség-szikla a Dunából Budapesten, Németh Lajos élő adásban ráállt – videó

Ez a szikla általában víz alatt van, csak a tartós aszály idején „mutatja meg magát”.

Pár napja ismét láthatóvá vált az aszályos időkre figyelmeztető Ínség-szikla Budapesten, a Szabadság-hídnál. A kőalakzat – amit Ínség-zátonyként, illetve Ínség-kőként is emlegetnek – akkor bukkan ki, amikor a vízállás nagyon alacsony. A ma reggeli Mokkában Németh Lajos simán begyalogolt a Dunába (természetesen a kilátszódó köveken), egészen az Ínség-szikláig, majd ráállt, hogy megmérje a vízállást.

Mutatjuk:

Ínség-szikla

Németh Lajos az Ínség-sziklán – Forrás: TV2 / Mokka – videó

 

Ínség-szikla

Itt már visszafelé tart a partra – Forrás: TV2 / Mokka – videó

 

Ínség-szikla

Itt pedig még közelebbről látható az Ínség-szikla, amit előbb Németh Lajos „megmászott” – Forrás: TV2 / Mokka – videó

„74 centiméteres a Duna vízállása itt, Budapestnél, ez a hajnali mérés és most is ennyi (reggel 07:18 órakor volt az élő bejelentkezés a partról a Mokkába). 2018-ban még ennél is alacsonyabb volt: 33 centiméter volt itt a Duna, Budapestnél. Ez a legalacsonyabb vízállás, amit mértek. De van ellenpont is: 2013-ban 891 centiméteres volt a vízállás. Ez a legnagyobb vízállás itt, Budapestnél. Az annyit jelent, hogy a rakparton is kint volt a víz. Ilyen ingadozó lehet a víz. Nagyon alacsony most, de nem rendkívül alacsony” – magyarázta a TV2 meteorológusa a kamerák előtt, amikor visszatért a partra az ominózus szikláról.

Németh Lajos az alacsony vízállás és a csapadékmentesség kapcsán a következő napok időjárásáról is beszélt. Elárulta, hogy most már minden bizonnyal marad a hideg, őszi időjárás, épp ezért érdemes felkészülni a hajnali fagyokra is. „Vasárnap bejött az a hidegfront, ami jó 10-13 fokkal hűvösebb levegőt sodort ide. Sok esőt nem hozott. Ez a 10-12 fokkal hűvösebb levegő most is itt van, nyugalomba került, de Zabaron -2 fokot mutattak reggel a hőmérők, a fővárosban +5, +6 fok volt. Teljesen másképp kell ezen a héten öltöznünk, mint ahogy a múlt héten tettük. (…) Ez már az igazi ősz! Holnapra és holnaputánra virradóra, amikor országszerte nyugalomba kerül ez a hideg levegő, a mainál jóval több helyen várható fagy, -3 és -4 fokos hideg is lehet. De ez sem rendkívüli október második felében” – jegyezte meg.

Az előrejelzés szerint amúgy a hét második felében, csütörtökön és pénteken lesz már eső, mert érkezik egy újabb front, egy nedvesebb léghullám, de országos, nagy mennyiségű, a csapadékhiányt megszüntető eső nem várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top